Una campanya internacional demana la creació d'un museu de la Guerra Civil a Barcelona

Entre els impulsors de la iniciativa hi ha historiadors i escriptors com Paul Preston, Colm Tóibín o Helen Graham

Tropes franquistes entren a Barcelona per la Diagonal l'any 1939
Tropes franquistes entren a Barcelona per la Diagonal l'any 1939
31 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Historiadors i escriptors d'arreu del món han donat un nou pas en la seva campanya per a la creació d'un museu de la Guerra Civil al centre de Barcelona. Segons ha publicat 'The Guardian', Pelai Pagès, professor d'Història de la Universitat de Barcelona i president de l'Associació pel Museu Internacional de la Guerra Civil Espanyola (AMIGCE), ha traslladat la demanda per escrit a l'alcaldessa Ada Colau.

El doctor en història ha declarat: "Quan han passat 80 anys des de l'inici de la Guerra Civil, i 40 anys després de la mort de Franco, recuperar la memòria del que va succeir per a totes les generacions, des de les més joves fins a les més grans, vol dir entendre el conflicte en la seva totalitat. És sabut que una societat que oblida el passat està destinada a repetir-lo. El Museu Internacional de la Guerra Civil vol actuar com a garantia de futur".

George Orwell va viatjar a Barcelona durant el conflicte per combatre com a brigadista voluntari. Després de viure a la ciutat i lluitar al front d'Aragó, on va rebre un tret al coll, va relatar les seves vivències al llibre ‘Homenatge a Catalunya'. El seu fill, Richard Blair, presideix avui la Societat Orwell i dóna suport al projecte. Per Blair, "molta gent jove a Espanya no té coneixements sobre què va succeir entre el 1936 i el 1939 ni què va passar després amb la dictadura". Altres familiars de brigadistes internacionals han enviat cartes a favor de la iniciativa a Colau.

Entre les cares conegudes que col·laboren amb el projecte hi ha l'historiador de la Guerra Civil Paul Preston, que presideix el comitè internacional d'AMIGCE. "És sorprenent que cap govern nacional o regional no ha creat un museu de la Guerra Civil Espanyola. La present iniciativa és un pas important per a la comprensió del passat que Espanya necessita tan desesperadament", afirma Preston. Altres membres del comitè són els historiadors Julián Casanova, Helen Graham i Angela Jackson, el jurista José María de Mena, l'exdirector general de la UNESCO Federico Mayor Zaragoza, l'escriptor irlandès Colm Tóibín i l'artista Francesc Torres.