Una marina catalana

Endinsa't en l'origen de les conquestes catalanes a la Mediterrània amb aquesta exposició del Museu Marítim de Barcelona

Drassanes reials de Barcelona
Drassanes reials de Barcelona Wikimedia Commons

La conquesta de Sicília, la victòria al golf de Nicòtera o el setge de Malta són alguns dels episodis més coneguts de les conquestes catalanes a la Mediterrània. Però per molt brillants que fossin Pere II el Gran o Roger de Llúria, les campanyes navals no haurien estat possibles sense unes galeres poderoses capaces de rivalitzar amb les de marsellesos, pisans o genovesos. I, és clar, per fer aquests vaixells de guerra, eren imprescindibles unes drassanes imponents.

Una immersió medieval

Per entendre l'origen d'aquelles conquestes i com la Ciutat Comtal es va convertir en un gran port constructor de vaixells de guerra, el Museu Marítim de Barcelona ha estrenat l'exposició "Drassanes i galeres". Al llarg d'uns mil metres quadrats, el visitant descobrirà les tècniques que empraven els constructors de vaixells, les característiques de la vida a bord o com era una batalla naval. La instal·lació és innovadora, amb una gran galera al centre de l'espai expositiu a mig construir i dos miradors elevats.

Audiovisuals i projeccions d'hologrames sobre la vida quotidiana a l'edat mitjana es combinen amb peces del fons del Museu, com maquetes de les Drassanes Reials, que ens permeten fer-nos una idea de les dimensions de l'edifici, o models de vaixells i galeres antics.

Però potser l'aspecte més cuidat de la mostra és la interacció amb els visitants. El recorregut permetrà entrar, literalment, a la bodega d'una galera, viatjar a través de mapes tàctils i fins i tot provar quanta força calia per moure la nau en un simulador de rem. Tot plegat, una experiència per capbussar-se en el passat.

 

Data: del 30 de març de 2017 al 31 de desembre de 2020

Lloc: Museu Marítim de Barcelona. Av. de les Drassanes s/n. Barcelona

Més informació:

Museu Marítim de Barcelona