La Universitat Pompeu Fabra incorpora al seu fons una col·lecció de 3.000 documents egipcis

La Companyia de Jesús ha cedit aquest recull a la universitat a través d'un contracte acomodat. Entre els textos recollits es troba l'evangeliari copte més antic que es conserva

Segment d'un dels papirs egipcis que es troben a la col·lecció
Segment d'un dels papirs egipcis que es troben a la col·lecció Universitat Pompeu Fabra
27 de novembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler
Guardar a favorits

El fons de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ja conté la Col·lecció Papirològica Palau-Ribes, una recopilació d'uns 3.000 documents egipcis que daten d'un període de vint-i-cinc segles. D'entre tota la col·lecció, destaca un evangeliari en copte sahídic, el més antic conservat, que data del segle V i que continua en la seva enquadernació original. També ressalta un rotlle en hieràtic amb un text funerari que data d'entre els segles X i VIII aC.

El recull l'ha cedit a la UPF la Companyia de Jesús mitjançant un contracte acomodat, és a dir, de manera gratuïta i amb una durada de vint anys prorrogables. D'aquesta manera, la UPF enriqueix el seu patrimoni amb uns escrits egipcis que presenten un ampli registre de llengües i sistemes d'escriptura, des de textos literaris, profans i bíblics fins a altres de caràcter administratiu o escolar.

La col·lecció, de gran valor històric, es va construir cap als anys seixanta del segle passat gràcies al papiròleg i biblista Josep O'Callaghan, membre de la Companyia de Jesús, que entre els anys 1964 i 1970 va anar adquirint la col·lecció a Egipte. Ara, bona part de la recopilació es troba digitalitzada al portal web de la plataforma DVCTVS i físicament al Dipòsit de les Aigües de la UPF.