Ja es pot visitar, a la Vil·la Joana del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), l'exposició temporal Valldaura, 1150-2025: Una història de monjos, reis, nobles, industrials i investigadors. La mostra repassa la trajectòria de la finca de Valldaura, des de la seva fundació el 1150 com a monestir cistercenc fins a l'actualitat, que ha esdevingut un centre de recerca.
Valldaura va ser l'origen del primer monestir cistercenc de Catalunya, funció que va desenvolupar fins al trasllat dels monjos a Santes Creus el 1169. A partir del segle XIII, l'espai es va convertir en una estança reial, utilitzat com a mas de caça i palau per reis de la corona d'Aragó, com Jaume II o Martí l'Humà. Després, del segle XVI fins al 1836, el seu control va passar a mans d'una família de juristes convertits en nobles. A finals del segle XIX s'hi va construir una nova masia i, finalment, el 2008 va ser adquirit per l'Institute for Advances Architecture of Catalonia (IAAC) per convertir-se en un centre de recerca sobre innovació arquitectònica i edificis ecològics avançats, funció que continua desenvolupant en l'actualitat.
Tota aquesta trajectòria es pot resseguir en aquesta exposició que té per objectiu fer valdre la indissociable relació entre la història Valldaura i la de Catalunya, així com el vincle d'ambdós indrets amb el territori i el poder al llarg de nou segles. Es podrà visitar a la Vil·la Joana fins al febrer del 2025 i, posteriorment, es traslladarà a Cerdanyola del Vallès i a alguns districtes de Barcelona vinculats amb la seva història.
A més, els comissaris de la mostra, Vicente Guallart i Robert Álvarez, han publicat un llibre que recull la història de la finca de Valldaura, fruit de més de 15 anys de recerca, que rep el mateix títol que l'exposició i que publica l'editorial Actar.