Via fora! Que (encara) tot està per fer

Un crit medieval que avisava el poble per a la defensa de llibertats i propietats esdevé intemporal

Fotograma de l'espot de la celebració de la Diada 2023 amb el lema 'Via fora!'
Fotograma de l'espot de la celebració de la Diada 2023 amb el lema 'Via fora!' Assamblea Nacional Catalana
4 de setembre del 2023

A la Diada del 2023 un lema és protagonista, Via fora!, desconegut per a molts i que tanmateix té els seus orígens abans del segle XIII. Es tractava d’un crit d’alarma per convocar la població davant d’un perill extern o intern i que s’acompanyava del repic de les campanes, el cèlebre toc de sometent. Traduït del català antic, significaria que la gent havia de sortir de casa (fora) i trobar-se al carrer (via) per enfrontar-se a l’amenaça.

La crida, que podia fer-se tant de dia com de nit, aplegava homes armats majors de 16 anys i menors de 60 i, segons el tipus d’enemic, oferia alguna particularitat. “Via fora” s’usava per a gairebé tota mena de risc, també perquè el veguer o batlle requerís la host veïnal en cas de conflicte o per emprendre expedicions de càstig, anomenades cavalcades, ordenades pel senyor respectiu. S’assenyalava els pispes o els pirates o corsaris com a objectius a combatre en exclamar: “Via fora lladres” o “Via fora mar”. Aquests clams no eren privatius de comunitats concretes i s’empraven arreu del Principat.

L’expressió va estendre’s a la política en ser part del títol d’un opuscle antiborbònic d’autor anònim publicat a Barcelona el 1734, Via fora els adormits, en què es reivindicava la restitució de les constitucions catalanes abolides per Felip V. El text demostrava la persistència de la consciència nacional tot i la repressió. En el camp cultural, entre el 1984 i el 2001, Via fora! va ser l’encapçalament d’una revista dedicada a temes de cooperativisme, sociologia, salut, interculturalitat i d’altres. I, en àmbits més populars, llegim aquests mots en el poema Ara mateix, de Miquel Martí i Pol i musicat per Lluís Llach:

Cridem qui som i que tothom ho escolti.
I en acabat, que cadascú es vesteixi
com bonament li plagui, i via fora!,
que tot està per fer i tot és possible.


Enguany, el lema entronca de ple amb la lletra de la cançó Au, jovent!, popularitzada als anys setanta pel grup Coses i que l’Assemblea Nacional Catalana i el grup de punk-rock Fetus han convertit en la banda sonora de la Diada 2023: Au, jovent, deixeu la feina, preparem-nos a sortir, esmolem de pressa l’eina per quan toquin a ferir. Per donar lo crit d’alerta la campana està amatent! i abans d’hora ja es desperta dins del cor l’enardiment. Au, jovent! Via fora! Via fora, sometent!

Que ningú no s’estranyi, doncs, atesos els embats d’onades reaccionàries, si comença a sentir sovint Via fora!, per reunir un país que protesta i reclama, exigeix, els seus drets.