Villa Cuomo, prop de Pompeia, revela unes noves escenes murals sobre la verema

La vil·la va quedar sepultada sota tres metres de lapil·li durant l'erupció catastròfica del Vesuvi del 79 dC

Detall
Detall Àrea Metropolitana de Nàpols
24 de maig del 2025
Autor
Genís Casanovas
Guardar a favorits

Les excavacions en marxa a la Villa Cuomo, una vil·la romana descoberta el 1974 al municipi napolità de Sant'Antonio Abate, han posat al descobert una impressionant escena de verema vinculada a Bacus, el déu romà de la fertilitat i del vi.

Situada al sud-est de Pompeia, la Villa Cuomo és una joia arqueològica que segueix revelant els seus secrets, més de quaranta anys després de ser descoberta. La vil·la va quedar sepultada sota tres metres de lapil·li durant l'erupció catastròfica del Vesuvi del 79 dC, que va destruir, entre d'altres, la ciutat de Pompeia.

A diferència d'altres vil·les romanes, la Villa Cuomo era una finca d'explotació agrícola, amb dependències de servei organitzades al voltant d'un pati central envoltat de columnes de maó sense revestir. Els romans anomenaven pars rustica la zona de les vil·les situades al camp, destinada als treballs agrícoles i que formava part d'una gran finca agrícola.

Tanmateix, la Villa Cuomo continua sorprenent els arqueòlegs. Les excavacions actuals, que estan realitzant els experts de la Superintendència ABAP per a l'Àrea Metropolitana de Nàpols, han posat al descobert unes meravelloses escenes de verema que sembla que estan vinculades a Bacus, el déu de la fertilitat i del vi en la mitologia romana (equivalent a Dionís en la mitologia grega).

Després de diversos anys d'excavació, els arqueòlegs han trobat un pou, un magatzem per a la maduració de formatges, una pila, una habitació amb un larari decorat amb una escena de sacrifici ritual, un pati amb un pòrtic i columnes, un triclini i una sala d'estar decorada amb frescos del tercer estil pompeià, amb diverses representacions d'animals.

Les pintures murals mostren diverses tècniques agrícoles, així com escenes rituals de l'elaboració del vi, un procés profundament arrelat a les tradicions religioses i socials romanes. Els investigadors assenyalen que la verema no era només una feina, sinó un ritual d'abundància amb caràcter comunal dedicat a Bacus. "La verema no era només treball, sinó un ritual que celebrava l'abundància i que implicava la comunitat", ha explicat un dels arqueòlegs.

Per preservar les pintures, un equip d'experts dirigit pel restaurador Davide Melica ha començat els treballs de conservació i restauració. Aquest procés inclou tècniques no invasives i anàlisis de laboratori realitzades a petites mostres extretes de les pintures, amb l'objectiu d'avaluar l'estat dels frescos.

Una tècnica clau per dur a terme aquests treballs de conservació és l'espectrofotometria de fluorescència de raigs X (XRF), que s'ha utilitzat per identificar la composició química dels pigments emprats en els frescos recentment descoberts. Els resultats obtinguts seran fonamentals per determinar les tècniques pictòriques utilitzades pels antics artistes romans i per decidir el millor mètode de restauració i conservació d'aquestes obres d'art.

Tant els investigadors com les autoritats estan convençuts que la restauració i la posada en valor de la Villa Cuomo representa un gran avenç en la protecció del patrimoni històric de l'àrea metropolitana de Nàpols. "Aquest espai no només mostrarà el passat, sinó que també convidarà a reflexionar sobre les nostres arrels camperoles i la seva rellevància actual", han destacat des de l'Ajuntament del municipi.

Un representant de la Superintendència ha destacat la feina dels arqueòlegs i el gran valor d'aquest descobriment: "El futur del nostre territori es construeix reconeixent el valor dels nostres orígens. Aquestes pintures no són només art; són un missatge que ens recorda que la terra, la fe i la cultura són inseparables", ha conclòs.