La XXIV Tarraco Viva commemora descobriments centenaris

Del 15 al 29 de maig, Tarragona celebra una nova edició d'aquest festival de divulgació històrica que enguany posa la mirada en les grans descobertes de l'antiguitat

Festival Tarraco Viva
Festival Tarraco Viva Rafael López-Monné / Festival Tarraco Viva

Conservar i reivindicar el patrimoni històric i cultural significa donar rellevància a la història de les persones i de la humanitat. Perquè, mirant al passat, podem tenir consciència de la nostra continuïtat al llarg del temps. Són les grans idees que giren al voltant de la 24a edició del festival Tarraco Viva, que vol reflexionar sobre la importància de mirar al passat des del segle XXI.

Enguany, aquest festival de divulgació històrica que se celebra a Tarragona posa la mirada en les grans descobertes de l’antiguitat i commemora descobriments centenaris, com el de la tomba de Tutankamon per part de l’arqueòleg Howard Carter o el de l’inici de les excavacions a la ciutat sumèria d’Ur –a l’actual Iraq– que va conduir l’arqueòleg Leonard Woolley. També recorda els 200 anys del desxiframent dels jeroglífics egipcis o els 200 anys del naixement del pioner de l’arqueologia Heinrich Schliemann, el descobridor de la ciutat de Troia. Tot això, és clar, sense deixar de viatjar a l’antiga civilització romana.

El programa de la 24a edició inclou prop de tres-centes activitats que tindran lloc en trenta espais de Tarragona, la majoria, llocs monumentals i patrimoni mundial de la UNESCO. Entre els actes hi ha exposicions, conferències i recreacions històriques. A més, les activitats gastronòmiques també estan d’aniversari, ja que l’Associació Tarraco a Taula, dedicada a la recreació de plats i begudes de l’antiga Roma, fa 25 anys.

Una de les activitats destacades és Tutankamon i Carter. Dos noms i un sol destí, una recreació històrica que recordarà l’arqueòleg i egiptòleg britànic i el punt culminant de la seva carrera, la troballa de la tomba quasi intacta d’un dels faraons egipcis més icònics. Els assistents podran escoltar, a través de diversos monòlegs teatralitzats, com Schliemann va descobrir Troia o com l’egiptòleg Jean-François Champollion va desxifrar els jeroglífics egipcis. I serà l’escriptora Agatha Christie la que acostarà al públic la descoberta de les reials tombes de la ciutat sumèria d’Ur. Amb una tassa de te a la mà, la reina del crim relatarà les anècdotes de la seva última expedició a Síria i a l’Iraq acompanyant el seu marit, l’arqueòleg Max Mallowan.

Aquest és només un tast del gran ventall d’activitats de què tant petits com grans gaudiran a la XXIV Tarraco Viva. Consulteu-les, totes, a tarragonaturisme.cat i a tarracoviva.com.


Informació pràctica