Zelàndia, un altre continent

Nova Zelanda i Nova Caledònia formen part d'aquest enorme tros de terra submergit

La part de color blau més clar correspon al que sembla ser Zelàndia, que inclou Nova Zelanda i, més al nord, l'arxipèlag de Nova Caledònia -  Google maps
La part de color blau més clar correspon al que sembla ser Zelàndia, que inclou Nova Zelanda i, més al nord, l'arxipèlag de Nova Caledònia - Google maps
21 de febrer del 2017
Autor
Clara Duarte

A principis de mes era Maurítia el nou continent que apareixia a prop de Madagascar. Ara se n'ha trobat un altre, Zelàndia, que és dotze vegades més gran. Als llibres de ciència se'ls acumula la feina!

Zelàndia es troba submergit a les costes del sud-est del Pacífic i només queda per sobre del mar un 6% del seu territori. Tot i que els estudis havien començat fa 20 anys, no ha estat fins ara que s'ha pogut confirmar la seva existència gràcies a dades obtingudes per sensors submarins. Aquest 'nou' continent geològic té una àrea de 4,9 milions de quilòmetres, dels quals 268.680 Km² formen part Nova Zelanda i 19.000 de l'arxipèlag de Nova Caledònia.

La recerca ha anat a càrrec de científics del centre GNS Science de Nova Zelanda, que han publicat els seus resultats a la revista ‘Geological Society of America'. Nick Mortimer, líder de la investigació, destaca que "és el continent més fi i petit que s'hagi localitzat mai, i el fet que estigui submergit però no fragmentat el fa molt útil per explorar la cohesió i la desintegració de l'escorça continental". De fet, els investigadors creuen que es va formar amb la desintegració del gran continent primitiu Gondwana (en un període que va des de fa 85 milions d'anys fins fa 30 milions d'anys). Ara, segons sembla, els satèl·lits i els equips d'investigació que rastregen el planeta ja no esperen trobar cap altre gran continent submergit. "Es poden trobar microcontinents, sobretot a l'oceà Índic, però no més estructures com aquesta", aclareixen els científics. De moment, però, ja tenim teca per anar actualitzant els nostres coneixements geogràfics!