Preguntes i respostes

Per què Averrois era conegut com el Comentador?

Nascut a Còrdova el 1126, les seves reflexions sobre l'obra d'Aristòtil i Plató li van valdre aquest sobrenom

Àlex Novials
10 de desembre de 2018
Debat imaginari entre Averrois i Porfiri
Debat imaginari entre Averrois i Porfiri

Abu-l-Walid Muhàmmad ibn Ruixd (Averrois és el seu nom llatinitzat) va néixer l'any 1126 a Còrdova, que en aquell moment era el principal centre cultural d'al-Àndalus. Fill d'una família noble i rica, va estudiar dret però també teologia, matemàtiques, astronomia i filosofia. Gran estudiós de l'obra d'Aristòtil, aleshores molt poc coneguda a Europa, va destacar la importància del pensament analític per interpretar la realitat i la revelació de l'Alcorà. Gràcies a la seva amistat amb el califa almohade Abu-Yaqub Yússuf, es va atrevir a expressar les seves teories obertament, sense haver de témer per les habituals acusacions d'heretgia amb què els líders religiosos perseguien els pensadors heterodoxos. Va ser nomenat jutge suprem de Sevilla, de Còrdova i metge de la cort, i va poder escriure i publicar les seves obres amb llibertat. Però quan el seu protector va morir, els teòlegs més conservadors van aconseguir que se l'expulsés del regne, quan tenia 69 anys. Les seves reflexions sobre l'obra d'Aristòtil i Plató li van valdre el sobrenom del Comentador, i la seva recuperació del llegat clàssic va tenir una influència decisiva en el pensament jueu i cristià de l'edat mitjana i el Renaixement.

Subscriu-t'hi

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

14 d'abril de 1931: la proclamació de la República des de dins

Entrem a l'ajuntament de Barcelona per descobrir com es va viure un dia històric

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto