OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin compositor alemany va aconseguir esborrar el seu passat nazi?

Carl Orff, que va fer fortuna durant els anys més foscos de la Segona Guerra Mundial amb 'Carmina Burana', va superar les proves de l’oficina de desnazificació gràcies a un amic

Marta Solé
Carl Orff
Carl Orff

Més de tres dècades després de morir, la vinculació de Carl Orff al règim nazi és encara matèria de discussió. El músic, nascut a Munic, va fer fortuna durant els anys més foscos de la Segona Guerra Mundial amb Carmina Burana. L’obra, estrenada el 1937, va connectar amb l’esperit dels cercles nazis. Orff era considerat una de les promeses de la “revolució cultural” del Reich, segons el mateix Goebbels. Fins i tot va acceptar l’encàrrec de compondre una versió ària d’El somni d’una nit d’estiu del jueu Mendelssohn. 

Així i tot, Orff va superar les proves de l’oficina de desnazificació de la música alemanya, supervisada pels Estats Units, que desaconsellava programar, per exemple, l’obra de Strauss. Com va aconseguir esborrar el seu passat? Orff va insistir que havia estat membre del moviment de resistència La Rosa Blanca, però el seu únic vincle amb el moviment va ser el seu amic íntim Kurt Huber, arrestat i assassinat per les SS (i de qui Orff es va desentendre tan aviat com va saber que l'havien detingut). Tanmateix, a l’autor de l’arxifamosa cantata O Fortuna li va somriure la sort en els moments clau: el responsable de l’oficina de desnazificació de la música era un amic seu. El capità i músic nord-americà Newell Jenkins havia estudiat amb ell abans de la guerra. A banda de la música, Orff ha deixat un mètode pedagògic que es feia servir arreu del món i que, durant el nazisme, va intentar implantar al sistema educatiu alemany.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto