OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Com es va idear el penja-robes?

Després de quedar-se sense un ganxo on penjar l'abric, l'enginyós Albert Parkhouse va elaborar el primer penjador doblegant dos filferros

Xavier Duran
Penja-robes
Penja-robes Christian Fregnan / Wikimedia Commons

Després de passar un fred intens tornant a l’oficina quan venia de dinar, a Albert Parkhouse només li faltava quedar-se sense un ganxo on penjar l’abric. Afortunadament, Parkhouse reunia dues condicions per solucionar el problema: tenia molt d’enginy i treballava a Timberlake & Sons, que fabricava objectes amb filferro. La necessitat, l’enginy i el material s’ajuntaren. Parkhouse va començar a doblegar un filferro fins a formar dues el·lipsis. Amb un altre filferro va elaborar un ganxo que va situar al centre. Hi va posar l’abric i ja podia penjar-lo on li vingués bé. Era el mes de novembre del 1903 i el penjador acabava de néixer a Jackson, una petita ciutat de l’estat de Michigan.

Un inventor...
Parkhouse va aconseguir lloc per al seu abric. Els seus companys també, perquè van demanar-li que els fes estris semblants. I l’empresa va assolir una nova patent. De fet, Timberlake & Sons havia fitxat una dotzena d’inventors, entre ells Parkhouse, per crear productes nous. El nostre home va perfeccionar i va voler patentar el seu penja-robes.

...sense invent
Però a la patent registrada el 25 de gener del 1904 a nom de Timberlake & Sons hi constava com a inventor Charles Patterson. Aquest no era inventor, sinó l’advocat de l’empresa. Sembla que Parkhouse no va treure profit directe del seu invent i, malgrat haver inventat el penjador, tampoc no va poder penjar el seu nom oficialment a la galeria dels inventors. Però per justícia poètica, on hi havia l’empresa avui hi ha un aparcament, com volent honorar el cognom de l’enginyós treballador.

Penja-robes de filferro
Penja-robes de filferro / Wikimedia Commons

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto