Com funciona la Viquipèdia?
El cinquè web més visitat del món s'ha consolidat com el primer canal de divulgació científica del públic general

Estructura: capítols o territoris lingüístics
- La Viquipèdia s'agrupa per capítols o territoris lingüístics, que solen coincidir amb els estats. El capítol català es va aconseguir després de 5 anys de reunions i molta feina.
Visites i usuaris
- La Viquipèdia registra 20.000 milions de pàgines cada mes i són 500 milions d'usuaris els que la visiten de totes les parts del món.
Editors
- Tothom pot editar la Viquipèdia, però qualsevol canvi queda enregistrat i es guarda un historial de canvis.
- El contigut el revisa la mateixa comunitat d'editors i els articles es basen sempre en fonts d'informació publicades, que se citen al final de cada article.
- 1.500 editors redacten regularment a la 'Viqui' en català. Tenen entre 15 i 80 anys i, la majoria, estudis superiors.
Gestió tècnica
- La Fundació Wikimedia és l'entitat que gestiona els servidors i que té l'equip físic que sosté tècnicament el web, però no controla els continguts. Un cop l'any, s'organitza una col·lecta mundial per recaptar fons. Solen recaptar entre 70 i 80 milions de dòlars. La mitjana de donatiu és de 5 a 20 $. A Catalunya, l'entitat adherida a aquesta fundació és l'Amical Wikimedia.
Discussions
- Cada article té una pestanya de discussió per debatre'n el contingut. A la versió anglesa, la discussió més llarga és a l'entrada del mot 'avortament'. A la castellana, la de la guerra de les Malvines, i, a la catalana, una de les més llargues és la de Cristòfor Colom.
La Viquipèdia en català
- Va ser el primer web a tenir el domini .CAT.
- El dijous 8 de gener de 2019 va arribar als 600.000 articles
Comentaris