Quins compositors van apropar la música clàssica als infants?
El 'Carnaval dels animals', de Saint-Saëns, i 'Pere i el llop', de Prokófiev, són eines didàctiques de primer ordre per acostar la clàssica als més menuts

La presència dels animals a l’univers infantil condiciona part de la producció artística que s’hi inspira, o que acaba trobant en la canalla el seu públic. El 'Carnaval dels animals', de Saint-Saëns, i 'Pere i el llop', de Prokófiev, dues peces musicals que sovint es programen juntes, són eines didàctiques de primer ordre per acostar la clàssica als més menuts, tot i que tenen orígens ben diferents.
'Pere i el llop' va ser un encàrrec del Teatre Infantil de Moscou, estrenat l’abril del 1936. En aquest conte simfònic tot s’explica a través de la música: les melodies i els instruments ens presenten els personatges, però també les seves accions i com avança la història. Els instruments de corda representen en Pere, mentre que cada personatge s’identifica amb un instrument: l’ànec, amb l’oboè; el gat, amb el clarinet; l’avi, amb el fagot; el llop, amb les trompes, i els caçadors, amb les timbales.
Camille Saint-Saëns, en canvi, va escriure el 'Carnaval' com a divertiment mentre passava uns dies de vacances a Àustria. La suite, interpretada per primer cop durant un carnaval parisenc, no havia de sortir de l’àmbit privat del compositor, no només pel fet que ell mateix la considerés una obra menor, sinó també pel seu esperit burlesc: hi ha fragments on parodia les tècniques d’ensenyament de la música, la seva pròpia obra i la d’altres compositors.
Comentaris