OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

És cert que Mozart i Salieri s'odiaven?

La troballa d'una cantanta composta per tots dos va servir per desmuntar la llegenda

Marta Solé
Muntatge de Salieri i Mozart amb la partitura de 'Per la ricuperata salute di Ofelia' al fons
Muntatge de Salieri i Mozart amb la partitura de 'Per la ricuperata salute di Ofelia' al fons

L'extraordinari impacte de la pel·lícula de Milos Forman ‘Amadeus' va fer calar en l'imaginari popular el mite sobre l'enemistat entre Mozart i Salieri. Una troballa recent, però, ha desmuntat la llegenda. Si bé es coneixia l'existència d'una cantata composta a quatre mans entre els dos compositors, gràcies a la premsa de l'època, no va ser fins a inicis de 2016 que se'n va recuperar el llibret i la partitura del 1785 que ho demostra. El descobriment el va fer l'investigador i compositor alemany Timo Jouko Herrmann a Praga.

Es tracta d'una obra menor —la cantata K. 477a, ‘Per la ricuperata salute di Ofelia'— que van escriure per celebrar la recuperació de la soprano britànica Nancy Storace, a qui una afecció de la veu va retirar dels escenaris durant quatre mesos.

Què tenien a veure Storace, Salieri i Mozart? Formen un triangle musical senzill: la soprano va ser Ofèlia a ‘La grotta di Trofonio' de Salieri i també Susanna a ‘Les Noces de Fígaro' de Mozart.

Era, Salieri, un compositor de segona fila? Va inaugurar la Scala de Milà l'any 1778. I no només això: la va reinaugurar l'any 2004 quan Riccardo Muti va escollir ‘Europa riconosciuta' per reobrir després d'anys d'obres. Melòmans, mitòmans i malalts d'història: Herrmann va arranjar la peça perquè soni, per primer cop després de tres segles, l'obra perduda. 

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto