QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Per què es va inventar el parquímetre?

La ciutat d'Oklahoma va ser la primera a cobrar per aparcar als seus carrers

Xavier Duran
Parquímetre
Parquímetre Getty Images

A la pel·lícula La llegenda de l’indomable, Paul Newman interpreta un veterà de guerra que és empresonat per trencar parquímetres una nit que va massa begut. Això no era un fet inusual, perquè als anys quaranta molts ciutadans de Texas i Alabama varen considerar que les màquines que obligaven a pagar per aparcar al carrer eren una invenció que havia anat massa lluny.

L’inventor va ser Carlton C. Magee, membre del Comitè per la Circulació d’Oklahoma City, que el 1935 va idear una màquina que marcava el temps màxim d’aparcament segons les monedes que el conductor hi hagués posat. En aquells temps l’automòbil ja provocava problemes d’espai, i la intenció era evitar que els treballadors del centre de la ciutat deixessin aparcats els cotxes tot el dia, perquè això dificultava trobar aparcament a la resta de conductors.

El park-o-meter número 1 de Magee era una petita capsa amb un mecanisme de rellotgeria que movia un bracet metàl·lic. Fos per estalviar o perquè no podien anar-hi a posar monedes contínuament, els treballadors ja no ocupaven sempre aquests espais i el parquímetre va provocar més rotació. Com que a més servia per recaptar diners, molts ajuntaments es mostraren encantats amb l’invent, que es va estendre. Hi va haver una altra innovació no menys important: com que conductors espavilats (o curts de memòria) deixaven el cotxe aparcat més estona del compte, el 1960 Nova York va crear el primer cos especialitzat a multar-los.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto