OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin filòsof va establir les bases del pensament laic?

Segons Hume, tot allò que excedia els límits dels sentits no era cognoscible, incloent-hi les idees metafísiques com la de Déu

Àlex Novials
David Hume
David Hume

El filòsof empirista per excel·lència va néixer a la capital d'Escòcia el 7 de maig del 1711, i tot i que va estudiar per advocat per complaure el seu pare, les seves afeccions literàries i filosòfiques el van apartar ben aviat d'aquesta professió. Com a bon il·lustrat, Hume estava convençut de les bondats del coneixement, però amb el seu escepticisme desafiava la certesa dels racionalistes cartesians. Segons ell, calia articular una nova "ciència de l'ésser humà" que servís de fonament per a la resta de ciències, incloses la moral i la política.

En la seva visió, el coneixement es basa en l'experiència, que s'obté de les dades que els sentits poden extreure del món. La percepció actua com a única font i garantia de veritat, ja que serà veritable tot allò que concordi amb la informació que aporten els sentits. Tot allò que excedeixi els límits dels sentits no serà cognoscible, incloent-hi les idees metafísiques com la de Déu. Per això es considera que va establir les bases del pensament laic, però ho va fer en una època en què calia expressar-se amb cautela: va ser tan hàbil camuflant les seves idees, que encara avui es discuteix si en realitat era deista o ateu.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto