OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

On es van allotjar els grans compositors i cantants que han visitat Barcelona?

Maria Callas, Enrico Caruso, The Beatles... tots han visitat Barcelona i els hotels i les habitacions on van fer nit s'han convertit en meques dels mitòmans musicals

Marta Solé
Maria Callas
Maria Callas Wikimedia Commons

Si els hotels de Sant Sebastià, s'Agaró o Sitges estan poblats per les ombres de les estrelles del cinema, Barcelona és una de les petites meques dels mitòmans musicals. I no només dels de la música actual, que han dormit i dormen a l'Arts, Le Méridien o el Palace (antic Ritz). Viatgem a la Barcelona que han trepitjat músics, compositors i cantants en el darrer segle i mig: on tocaven, on s'estaven, quina música feien. Cal un esforç imaginatiu: hem de redibuixar les siluetes d'edificis que ja no existeixen o que han deixat de ser hotels, igual que sales i auditoris que han desaparegut i que esquitxaven el centre històric i l'Eixample.

Si Barcelona va ser més de Renata Tebaldi que de Maria Callas, en el cas dels tenors Enrico Caruso va tastar la fredor del Liceu el 1904, mentre que a Angelo Masini l'esperaven al carrer. Masini dormia a l'hotel Cuatro Naciones, fundat per italians, a la Rambla. També eren italians els fundadors de l'Hotel Oriente, on va allotjar-se la Callas i, molt abans, Franz Liszt, que va provocar una febrada a la ciutat.

L'abril del 1959, la Callas va oferir al Liceu un repertori amb àries de 'Don Carlo', 'Tosca' o 'El barber de Sevilla'. La diva va tornar el 1974 d'incògnit per enregistrar un disc i va dormir al Manila (actual Le Méridien), un mes abans que ho fes Frank Zappa.

Aquí hi va dormir...
Tebaldi va fer cinc temporades al Liceu i s'allotjava al Majestic, fundat per Ercole Cacciami, que havia regentat l'Hotel Inglaterra (al Portal de l'Àngel). Ben a prop, a la ronda de Sant Pere, s'alçava l'Hotel Victòria, on va dormir Béla Bartók, que va tocar al Palau de la Música amb l'Orquestra Pau Casals i, abans, a la despareguda Sala Mozart (Canuda, 31).

A l'antic Ritz (actual Palace), s'hi va estar Stravinsky, que va visitar Barcelona sis vegades. I al Gran Hotel Inglaterra del carrer Pelai (actual Midmost) s'hi va allotjar Strauss, que va tocar al desaparegut Teatre Líric, al carrer Mallorca, 277.

El 3 de juliol del 1965, The Beatles tocaven a la plaça de toros de la Monumental de Barcelona. Hi arribaven just després del concert de Madrid. Segons les cròniques de l’època, el públic de l’actuació barcelonina va ser molt més entregat que el de Madrid. Encara avui, si sou prou fans dels de Liverpool podeu dormir a la Suite Beatles de l’Avenida Palace sota un baix de Paul McCartney.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto