QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Quin invent va registrar més de dues-centes patents?

L'espremedora va ser un invent ben popular al llarg del segle XIX als Estats Units, on es van registrar centenars de patents, la majoria concedides a millores de l'invent

Xavier Duran
Espremedora
Espremedora Getty Images

L’espremedora més antiga que es coneix es va trobar a Kütahya i és un bonic exemple de la ceràmica turca del segle XVIII. Té molta semblança amb les espremedores manuals actuals. Al llarg del segle XIX la idea es devia popularitzar molt pels Estats Units, perquè a la seva oficina de patents se’n van registrar més de dues-centes. La més antiga, obra de l’enginyer mecànic Lewis P. Chichester, era de ferro i data del 3 de juliol del 1860.

De fet, la majoria de les patents s’havien concedit a millores. És a dir, que no eren aparells nous, sinó intents de treure suc a invents ja existents. Tot i això, sovint s’atribueix l’invent a John T. White, a qui el 8 de desembre del 1896 es va concedir una patent també per millores en l’espremedora —curiosament, gairebé tots especificaven que eren espremedores de llimones. Que l’estri era molt popular ho demostra que l’esmentés la bostoniana Maria Parloa, la més reconeguda mestra de cuina i autora de llibres d’aquesta temàtica. Cap al 1880 assenyalava en una de les seves obres que la més forta era la de ferro amb tassa de porcellana, però que la de fusta era més fàcil de mantenir neta “i, per tant, la millor”.

A part de l’esforç per netejar-la, l’espremedora no evitava haver de fer certa força, fins que al segle XX van aparèixer les elèctriques. Entre nosaltres va tenir molt d’èxit l’anomenada Citromatic, obra de l’alemany Dieter Rams i del català Gabriel Lluelles, que van presentar el 1970 i que aquell mateix any els va fer guanyar el premi Delta de disseny.

Espremedora Citromatic MPZ-2
Espremedora Citromatic MPZ-2 / Estudio Rafael Vargas (Museu del Disseny)

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto