OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Per què va ser estrangulat i decapitat Diego de Almagro?

El conqueridor castellà va ser assassinat per ordre d'un altre conqueridor, Francisco Pizarro, amb qui s'havia enfrontat pel control de les terres que havien pres als inques

Joan Esculies
Retrats de Francisco Pizarro (a l'esquerra) i Diego de Almagro (a la dreta)
Retrats de Francisco Pizarro (a l'esquerra) i Diego de Almagro (a la dreta) Wikimedia Commons

Els conqueridors castellans Francisco Pizarro (Trujillo, 1478) i Diego de Almagro (Almagro, 1475), d’origen humil, més el primer que el segon, que van arribar a l’Amèrica del Sud enrolats en els exèrcits dels Reis Catòlics, van pujar de rang gràcies al valor, la tossuderia i la cobdícia, i cap al 1524 van associar-se per dominar l’imperi incaic.

Dos intents fallits de conquesta partint de Panamà, amb els homes malalts, amotinats i afamats, i amb Almagro sense un ull, que havia perdut per una fletxa, no els van fer defallir. Pizarro va aconseguir el suport de l’emperador Carles I, que li va prometre títols a les terres conquerides, fet que va disgustar Almagro perquè els títols i els diners per a ell no eren tants. Tanmateix, aprofitant la guerra civil entre inques —que acabaria amb la mort dels dos pretendents, Atahualpa i Huascar—, plegats van aconseguir el seu propòsit.

Ull per ull
L’any 1534, l’imperi conquerit va dividir-se en una zona al nord, Nova Castella, per a Pizarro, i una zona al sud, Nova Toledo, per a Almagro, més la regió de Xile, encara per conquerir. Uns territoris que van resultar pobres i difícils de sotmetre, impulsant Almagro a enfrontar-se amb Pizarro per controlar terres més al nord. Almagro fou capturat durant la guerra de les Salines, l’abril del 1538. Al juliol, fou estrangulat i decapitat per ordre d’un germà de Pizarro. Els almagristes no van cessar fins que van assassinar Pizarro a Lima, el juny del 1541.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto