OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Per què la 'Simfonia núm. 45' de Haydn és coneguda com la 'dels adéus'?

El compositor va palesar en la peça el seu descontent i el de la resta de músics quan el príncep Esterházy va allargar la seva estada al palau d'estiu, on els músics no podien allotjar els seus familiars

Marta Solé
Retrat de Joseph Haydn de l'any 1791
Retrat de Joseph Haydn de l'any 1791 Wikimedia Commons

La temporada d'estiu al fastuós palau del príncep Esterházy, a uns pocs quilòmetres de Viena, semblava no tenir fi l'any 1772. El bon clima i l'afecció del noble per la música estava esvalotant els músics que Haydn havia dut fins allà, contractat pel príncep. En aquella època els compositors tenien l'estatus d'un funcionari i els músics, poc més que el d'un servent. És per això que en un palau amb cenetars d'habitacions, els músics no hi podien allotjar els seus familiars, i es passaven setmanes sense veure'ls.

Quan el príncep va decidir allargar la seva estada al palau d'estiu, el descontent va esclatar entre uns treballadors que encara no sabien què era el dret a vaga. Però l'enginyós Haydn va saber com donar un gir inesperat a la situació amb la 'Simfonia núm.45', popularment coneguda com la 'dels adéus'.

L'obra arrenca amb tots els músics damunt l'escenari. Al quart moviment, però, van abandonant a poc a poc i en ordre el seu lloc després d'apagar una espelma, fins que queden només dos violins, un d'ells el mateix Haydn. El príncep va entendre aquesta elegant posada en escena com una reivindicació laboral tan clarament que l'endemà va donar per acabades les seves vacances i va tornar a Viena. 

Actualment el palau és visitable i programa cicles de concerts. Sense abandonar Àustria, us recomano el número final de la família Von Trapp a 'Somriures i llàgrimes', que reprodueix la mateixa mecànica. 

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto