OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Per què les piles reben aquest nom?

Alessandro Volta va presentar un sistema que produïa un corrent elèctric permanent amb uns discs de metall que estaven apilonats, per això es va anomenar 'pila'

Xavier Duran
Il·lustració de la pila d'Alessandro Volta
Il·lustració de la pila d'Alessandro Volta Editions Vuibert / Wikimedia Commons

Al final del segle XVIII, l’italià Luigi Galvani estava disseccionant la pota d’una granota. El bisturí va tocar accidentalment un ganxo de metall, es va produir una descàrrega i la granota va estirar la pota per segon cop. Galvani va afirmar que havia descobert l’electricitat animal, una mena de força vital que feia moure els músculs. En aquella època la majoria de científics encara separaven els fenòmens relacionats amb la vida de la física en general.

El seu compatriota Alessandro Volta no va quedar convençut amb aquesta explicació. Ja havia fet un munt d’experiments sobre electricitat i en va fer un munt més. De tots aquests derivaria un sistema presentat el 1800. Consistia en una sèrie de parelles de discs de metall, un d’argent o coure i un altre de zenc, separat, cada conjunt, per un tros de roba o de paper amarat d’una solució salina. Això i un parell de fils permetien produir un corrent elèctric permanent. I com que els discs de metall estaven apilonats, el sistema es va anomenar pila. Va ser un invent molt important, però calia trobar-hi alguna utilitat.

El 1830 l’anglès John Daniell va simplificar el sistema, amb un elèctrode de coure i un altre de zenc submergits en dissolucions diferents. Així va néixer la pila Daniell, que va servir bàsicament per fer funcionar el telègraf. I l’altre gran pas el va fer el francès Georges Leclanché el 1868, quan va segellar i protegir els líquids. Naixia la pila seca, molt més còmoda i segura, que va generar un corrent de models millorats i de noves aplicacions.

Alessandro Volta présente sa pile électrique à Napoléon en 1801
Alessandro Volta presentant la pila elèctrica a Napoleó el 1801 / Wikimedia Commons

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto