Preguntes i respostes

Qui va encunyar la paraula filosofia?

Quan el tirà Lleó de Fliunt va anomenar Pitàgores "savi", ell va respondre que de cap manera: es considerava només un 'philosophos'

Àlex Novials
13 de juny de 2017
Al llenç de Rafael 'L'escola d'Atenes' Pitàgores apareix al cantó inferior esquerre, amb un llibre a les mans
Al llenç de Rafael 'L'escola d'Atenes' Pitàgores apareix al cantó inferior esquerre, amb un llibre a les mans

Avui en dia quan diem que algú es dedica a "filosofar" ens referim a una persona que demostra un pensament poc pràctic i sovint confús. Però, al llarg de la història, els filòsofs han estat cabdals en l'evolució de la civilització. És el cas, per exemple, del pensador grec Pitàgores, qui, segons la tradició, va encunyar la paraula 'filosofia'. Quan el tirà Lleó de Fliunt el va anomenar "savi", ell va respondre que de cap manera: es considerava només un 'philosophos,' literalment un "amant de la saviesa", un aspirant al coneixement. Segons el cèlebre matemàtic, la vida es pot comparar als jocs olímpics, i hi ha tres menes de persones: les que busquen la glòria, les que persegueixen les riqueses, i les que es conformen amb contemplar l'espectacle. Aquests darrers són els filòsofs.

Però Pitàgores va fer molt més que observar. Va fundar una escola a Crotona, al sud de la península Itàlica, on els seus nombrosos seguidors vivien en comunitat, sense possessions personals i amb una dieta vegetariana estricta, fent de la recerca filosòfica un camí per a la purificació espiritual i la unió amb la divinitat. Els pitagòrics van contribuir de manera significativa en l'avenç de la matemàtica, l'aritmètica i la geometria, entre altres disciplines del saber.

Subscriu-t'hi

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

14 d'abril de 1931: la proclamació de la República des de dins

Entrem a l'ajuntament de Barcelona per descobrir com es va viure un dia històric

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto