OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va encunyar la paraula filosofia?

Quan el tirà Lleó de Fliunt va anomenar Pitàgores "savi", ell va respondre que de cap manera: es considerava només un 'philosophos'

Àlex Novials
Al llenç de Rafael 'L'escola d'Atenes' Pitàgores apareix al cantó inferior esquerre, amb un llibre a les mans
Al llenç de Rafael 'L'escola d'Atenes' Pitàgores apareix al cantó inferior esquerre, amb un llibre a les mans

Avui en dia quan diem que algú es dedica a "filosofar" ens referim a una persona que demostra un pensament poc pràctic i sovint confús. Però, al llarg de la història, els filòsofs han estat cabdals en l'evolució de la civilització. És el cas, per exemple, del pensador grec Pitàgores, qui, segons la tradició, va encunyar la paraula 'filosofia'. Quan el tirà Lleó de Fliunt el va anomenar "savi", ell va respondre que de cap manera: es considerava només un 'philosophos,' literalment un "amant de la saviesa", un aspirant al coneixement. Segons el cèlebre matemàtic, la vida es pot comparar als jocs olímpics, i hi ha tres menes de persones: les que busquen la glòria, les que persegueixen les riqueses, i les que es conformen amb contemplar l'espectacle. Aquests darrers són els filòsofs.

Però Pitàgores va fer molt més que observar. Va fundar una escola a Crotona, al sud de la península Itàlica, on els seus nombrosos seguidors vivien en comunitat, sense possessions personals i amb una dieta vegetariana estricta, fent de la recerca filosòfica un camí per a la purificació espiritual i la unió amb la divinitat. Els pitagòrics van contribuir de manera significativa en l'avenç de la matemàtica, l'aritmètica i la geometria, entre altres disciplines del saber.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto