OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quan es va inventar el comptaquilòmetres?

Va ser l'any 1847, quan el clergue i teòric mormó William Clayton va construir un mecanisme que comptava tot sol les voltes que donava una roda

Xavier Duran
Comptaquilòmetres
Comptaquilòmetres Getty Images

William Clayton va néixer a Anglaterra el 1814, però després de convertir-se a la recentment fundada Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies —més coneguda com a Església Mormona—, va emigrar amb la seva família als Estats Units, disposat a col·laborar en l’extensió de la seva religió. Sembla que com a clergue i teòric del moviment va tenir un paper important, però, a més, va escriure un valuós diari de l’expedició que va arribar a Utah.

Per comptar la distància que recorrien, va mesurar el diàmetre d’una roda, hi va posar un senyal i va comptar les voltes que feia durant el trajecte. Això, a part de ser pesat, no li devia permetre fixar-se en el paisatge que volia descriure. Amb l’ajut de dos expedicionaris més, el matemàtic Orson Pratt i el fuster Appleton Milo Harmon, el 1847 va construir un mecanisme que comptava les voltes tot sol.

Tot i que hi ha testimonis escrits de ginys semblants entre els romans i els xinesos, Clayton passa per ser l’inventor del comptaquilòmetres modern. Els que a posteriori es van utilitzar en el cotxes tenien la mateixa base, però usant diversos engranatges i, més endavant, l’electrònica. Després van aparèixer els podòmetres, per saber la distància recorreguda anant a peu. Avui, alguns es basen en un GPS i tenen una precisió d’un metre, cosa que hauria sorprès Clayton: quantes voltes donen els invents!

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto