OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quan es van començar a utilitzar els primers taxímetres?

L'invent va acabar donant nom als mateixos taxis

Xavier Duran
Els taxímetres electrònics no van aparèixer fins a la dècada dels 80
Els taxímetres electrònics no van aparèixer fins a la dècada dels 80

Nicholas Sauvage gestionava la línia de carros que anaven de París a Amiens. El 1640 se li va acudir que també podia llogar-los, amb conductor i tot, perquè la gent anés des de París on volgués, pagant deu sous per hora. Els cotxes tenien quatre places i estaven repartits per diversos barris, però el negoci es portava des de l’Hôtel de Saint-Fiacre, un hostal i taverna que duia el nom d’aquest sant irlandès. I per això els carros de lloguer es van començar a conèixer com a fiacres.

L’invent va tenir èxit. A poc a poc es va estendre per moltes ciutats i es va intentar regular. A mitjan segle XIX aparegueren estris mecànics com el registre de milles per comptar les distàncies i el preu a pagar. Als conductors no els feia gràcia que els controlessin. Quan el berlinès Wilhelm Bruhn va inventar un aparell que va anomenar taxímetre (de la paraula francesa taxe, ‘preu’, i de la grega metron, ‘mesura’), als conductors els va molestar tant que es veu que van portar Bruhn fins al riu i el van llançar a l’aigua –tot i que no consta que, a més, li cobressin el viatge.

Malgrat tot, el taxímetre es va imposar i el 1897 aparegué el primer vehicle que en portava: un Daimler Victoria amb motor elèctric. I no només es va imposar el taxímetre, sinó que a més el nom de l’invent, escurçat, va donar nom als vehicles: taxis. En poc temps, la màquina va ser plenament acceptada i, cap al 1980, van aparèixer els taxímetres electrònics.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto