QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Què té a veure el sabó amb les 'soap operas'?

La història del sabó des dels babilonis fins ara

Xavier Duran
Pears' soap
Pears' soap Wikimedia Commons

Fa vora cinc mil anys un babiloni va escriure en uns recipients una recepta per fer sabó —que és el que devien contenir els pots—: greix, cendres de fusta i aigua. Sembla que ho feien servir per rentar teixits. Poc més tard, els egipcis utilitzaven una barreja d'olis amb sals alcalines per rentar-se la pell. I els romans van prendre l'oli i el costum dels egipcis i una paraula dels germànics per denominar-lo: 'sapo', que originàriament es referia a una crema per tenyir els cabells de vermell.

De fet, al principi només l'utilitzaven per rentar ferides o intentar guarir malalties de la pell. Més tard va acabar sent d'ús general per rentar-se el cos. L'imperi Romà va desaparèixer, però el sabó va romandre. Els àrabs en fabricaven amb oli d'oliva aromatitzat amb farigola. Però també van introduir a la recepta hidròxid de sodi o sosa, que ja no ha desaparegut de la majoria de sabons.

Aquella tècnica va donar lloc a una potent indústria, que cada vegada necessitava més sosa. El procediment per obtenir-ne d'artificial va comportar una gran batalla química i industrial, i paradoxalment es van generar indústries molt brutes i problemes de salut força greus deguts a la contaminació. Però amb els anys les indústries van esdevenir més netes i els sabons, més populars. Fins al punt que al segle XX les empreses van patrocinar serials de ràdio i després de televisió: per això encara se'ls anomena 'soap opera'.

Aquesta secció es va publicar al Sàpiens n. 163, de desembre de 2015.
 

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto