QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Qui va batejar les cooperatives modernistes com a “catedrals del vi”?

Àngel Guimerà va popularitzar aquesta denominació, que inicialment només anava destinada al celler cooperatiu de l'Espluga de Francolí

Jordi Calvet i redacció
Retrat d'Àngel Guimerà
Retrat d'Àngel Guimerà Wikimedia Commons

Durant la seva vida, el dramaturg Àngel Guimerà no només va fer famosa la frase "He mort el llop!". I és que quan es va referir al celler cooperatiu de l'Espluga de Francolí com a la "catedral del vi" segurament no sabia que la denominació arrelaria i que, amb el temps, s'acabaria estenent a la resta de cellers cooperatius d'estil modernista de casa nostra.

Tot i haver nascut a l’illa canària de Tenerife, Guimerà va tenir una forta relació amb la població tarragonina del Vendrell; una estreta relació que es condensa a cal Ximet, la casa pairal de la família Guimerà, i que actualment és una casa museu dedicada a la vida i obra de l’autor de ‘Terra baixa’. El besavi de Guimerà, Agustí, és qui va comprar la casa, situada al centre del poble, l’any 1778. Allí hi exercia el seu ofici, el de boter, que completava amb el treball al camp, concretament, a les vinyes.

La Casa Museu d’Àngel Guimerà
La casa es divideix en dues zones: els baixos, que era el lloc on inicialment hi havia el taller on Agustí Guimerà feia les bótes, i l’habitatge, situat al primer pis. L’immoble conserva bona part del mobiliari i dels elements decoratius originals de l’època; per exemple, algunes rajoles, com les del frontis de l’escala, o les de la cuina, pintades a mà, i col·locades a les acaballes del segle XVIII pel primer Guimerà propietari de la casa.

Fent un recorregut per la casa, es passa per la sala de la llar de foc on hi ha un armari llibreria que conté exemplars de totes les obres que va escriure Guimerà i alguns dels llibres de text que l’autor va fer servir durant la seva època d’estudiant al Vendrell i a Barcelona. Just al costat, hi ha l’habitació amb el llit on el dramaturg va morir el 18 de juliol del 1924.

En diferents estances de la casa s’hi poden veure quadres i fotografies com les de Guimerà amb els seus companys de tertúlia o altres poetes i intel·lectuals que es poden veure al menjador, on també es conserva, dins d’un armari, una ampolla de vi de les darreres collites de cal Ximet.

Però potser el lloc més rellevant i emblemàtic de la casa és l’escriptori on Guimerà va escriure ‘Mar i cel’ i ‘Terra baixa’, inspirada en uns fets que van passar en un mas de la comarca.

L'escriptori d'Àngel Guimerà, a la casa-museu

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto