OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va escriure el primer musical de la història amb autoria reconeguda?

L'abadessa Hildegarda de Bingen va escriure l''Ordo virtutum' l'any 1150. És un drama litúrgic, una obra cantada i escenificada per dones en què només hi ha un personatge masculí, el diable, que no canta

Marta Solé
Miniatura del còdex de Wiesbaden en què apareix Hildegarda von Bingen
Miniatura del còdex de Wiesbaden en què apareix Hildegarda von Bingen Wikimedia Commons

El primer musical de la història amb autoria reconeguda surt del claustre d’un monestir. Es diu Ordo virtutum i, si volem ser rigorosos, l’hem de definir com a drama litúrgic escrit l’any 1150 al monestir benedictí de Ruperstberg. La seva compositora, l’abadessa Hildegarda de Bingen, va ser una de les dones més polifacètiques de l’edat mitjana.

L’Ordo virtutum és una obra cantada i escenificada per dones, en què l’únic personatge masculí, el diable, no canta. Als monestirs benedictins es cantava una mitjana de quatre hores al dia. Però la música d’Hildegarda va un pas més enllà de la música monàstica del segle XII, el pas just per poder-la continuar escoltant avui: hipnòtica gràcies a la repetició dels motius, els melismes (diverses notes per síl·laba), tessitures molt àmplies i l’ús d’escales descendents.

L’abadessa rebel, que va fundar el seu propi monestir després d’escindir-se del mixt on va créixer, va escriure també tractats mèdics i religiosos, que, com la música, li eren dictats per Déu gràcies a les seves visions. Una estratègia magistral (avalada per Bernat de Claravall i l’arquebisbe de Magúncia) per dissimular la seva erudició. Qui podia fer callar Déu? Podeu escoltar tota la seva obra musical a la Simfonia de l’harmonia de les revelacions celestials, present a bona part dels festivals de música antiga i religiosa dels nostres dies. I si us intriga el personatge, no us perdeu la pel·lícula Visió, de la cineasta Margarethe von Trotta.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto