OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va inventar el tub de pintura?

John G. Rand, químic i pintor, va inventar un tub de metall hermètic per poder portar la pintura a l'exterior sense que es fes malbé. Segons Renoir, sense aquest invent no hauria nascut l'impressionisme

Xavier Duran
Tubs de pintura i pinzells
Tubs de pintura i pinzells Chamille White / Getty Images

Al segle XIX hi va haver un bon nombre d’artistes que se sentiren cridats a sortir dels seus tallers i pintar la natura en directe. Però com que la majoria es fabricaven les seves pintures al moment, això comportava problemes pràctics. Aparegueren pintures ja preparades, contingudes en bosses fetes amb bufetes de porc. Però els pigments s’havien d’utilitzar ràpidament perquè es feien malbé. 

Fins que va aparèixer el nord-americà John G. Rand, que tenia l’avantatge de ser químic i pintor a la vegada. Va inventar un tub de metall que es podia tancar de manera hermètica amb una pinça. A més, es podia doblegar per extreure’n fins a l’última gota de pintura. El 1842, Rand va obtenir una patent per millores en recipients plegables i amb tanca. Però qui de debò va obtenir millores va ser el fabricant londinenc de pintures Winsor & Newton, que veient el futur de l’invent va adquirir-ne els drets. 

Al principi el producte es venia com el “tub plegable de Rand”, però el cognom de l’americà va desaparèixer ben aviat. Una altra millora va arribar el 1859, quan un altre fabricant de pintures, el francès Alexandre Lefranc, hi va incorporar un tap de rosca. Amb això i el cavallet plegable, tot estava preparat per a la pintura en plein air. Pierre Auguste Renoir va dir que sense els tubs de metall no hauria nascut l’impressionisme. És a dir, que per explicar la història de l’art s’ha de passar pel tub.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto