OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va inventar la coctelera?

L'estri el va idear el nord-americà Brooklyn William Harnett, i el va patentar el dia abans de Nadal del 1872

Xavier Duran
Coctelera
Coctelera Getty Images

Barrejant bé dades de diverses fonts, hem arribat a la conclusió que la coctelera la va inventar el nord-americà de Brooklyn William Harnett i que la va patentar el dia abans de Nadal del 1872. Això no vol dir que des de molt abans no es fessin còctels. Hi ha qui afirma que ja existien a l’Amèrica del Sud set mil anys abans de la nostra era i que jeroglífics egipcis també en mostren receptes. S’explica que a Cortés els asteques li van oferir una beguda feta amb cacau i altres ingredients, servida en un cilindre d’or.

De begudes que barrejaven diversos productes, segur que n’hi havia. I potser algunes tenien com a objectiu que els malalts prenguessin medicines sense fer ganyotes. A l’edat moderna n’aparegueren de més elaborades, com el 'Punch' jamaicà, el 'Toddy’s' escocès o el 'Mint Julep' de Virgínia. I, per tant, devien tenir algun recipient que servís de coctelera. Però va ser Harnett qui va donar un to tècnic a la seva elaboració amb l’invent per barrejar fins a sis ingredients.

La coctelera esdevé art
La coctelera va tenir una vida molt agitada perquè aviat aparegueren altres inventors que milloraren la idea de Harnett. El 1884 un altre home de Brooklyn, Edward J. Hauck, va patentar una coctelera de tres peces amb un orifici per captar aire i facilitar la barreja, base de moltes cocteleres modernes. Ja al segle XX, la coctelera no solament es va perfeccionar, sinó que va esdevenir art, com ara els Skyscraper Shakers (inspirats en gratacels com l’edifici Chrysler o l’Empire State), i que avui es troben al Museu d’Art Modern de Nova York.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto