OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin himne revolucionari apareix a la pel·lícula ‘Casablanca'?

Símbol de les revolucions socials, 'La Marsellesa' ha aparegut en més de 160 films

Marta Solé
Paul Henreid i Humphrey Bogart en una escena de la pel·lícula 'Casablanca'
Paul Henreid i Humphrey Bogart en una escena de la pel·lícula 'Casablanca' Wikimedia Commons

Perviure dos segles com a símbol de les revolucions socials és una medalla que a dia d'avui només pot penjar-se ‘La Marsellesa', una cançó que el 14 d'abril del 1931 es va cantar espontàniament als carrers de Barcelona i Madrid, tal com va documentar Josep Pla.

El tema musical, titulat ‘Chant de guerre pour l'armée du Rhin', havia estat compost pel militar Rouget de L'Isle i es va interpretar per primer cop a casa de l'alcalde d'Estrasburg. La cançó es va difondre ràpidament per tot França i es va convertir en la banda sonora de l'assalt de les Tulleries, el 1792. Instituït com a himne l'any 1795 i prohibit per Napoleó i els Borbons, la cançó va treure el cap en la versió que en va fer Berlioz durant la revolució del 1830 i va tornar per quedar-se, com a himne nacional, a la Tercera República Francesa, un segle després.

Paradoxes de la història, les seves ressonàncies com a símbol van convertir ‘La Marsellesa' en l'himne de socialdemòcrates alemanys i austríacs de finals del segle XIX. L'any 1917, a Rússia, la versió de ‘La Marsellesa dels treballadors' va arribar a fer la competència a ‘La Internacional'. Ha aparegut en més de 160 films, el més mític dels quals és ‘Casablanca'. Amb tot, el cameo més rellevant és a ‘l'Obertura 1812' de Txaikovski, que commemora la victòria russa contra Napoleó, on apareix representant l'exèrcit invasor. 


Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto