OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin invent va néixer de la recança a posar l'orella damunt d'un pit femení?

El doctor René Laennec va inventar l'estetoscopi després que enrotllés uns papers en forma cònica per escoltar el cor d'una pacient

Xavier Duran
René Laennec
René Laennec

Un dia de fa dos segles, una noia va entrar al consultori de René Laennec a l’Hospital Necker de París. Aquest metge era discret, i el va torbar la idea de posar l’orella damunt d’aquell pit femení per escoltar el cor. Com a solució d’emergència, va enrotllar uns papers en forma cònica. Aplicant la part ampla al pit de la noia, en va escoltar perfectament els batecs. 

Potser s'havia inspirat en el joc de parlar i escoltar a través d’una canya buida. Però va veure ben clar que la innovació no era gens infantil. Així que en hores lliures va començar a practicar ebenisteria i es va fer aparells una mica més sofisticats amb fusta i llauna. Va descobrir que podia escoltar amb qualitat el cor i l’aire que entrava als pulmons i va anomenar l’aparell ‘estetoscopi’, del grec ‘sthetos’ (‘pit’) i ‘skopos’ (‘examinar’). Aviat va constatar que el nom era injustament limitat, perquè el seu aparell li permetia auscultar altres parts del cos, i va començar a relacionar alguns sons amb possibles alteracions de salut. 

Naixia una nova eina per descobrir símptomes i fer diagnòstics acurats. El metge nord-americà George Cammann valorava molt l’invent, però no veia pràctic haver d’aguantar aquella mena de cilindre. També va pensar que si els metges tenien dues orelles valia més aprofitar-les totes dues. Així que el 1852 va unir diversos elements: dos petits auriculars d’ivori, dos tubs metàl·lics, una bola de fusta buida que amplificava el so i una mena de campana que s’aplicava al cos del malalt.

estetoscopiLaennec
Primer estetoscopi de René Laennec

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto