Preguntes i respostes

Quin teòleg jueu va intentar reconciliar l'aristotelisme amb la fe jueva?

La seva empresa intel·lectual va tenir una gran influència sobre els pensadors medievals, tant jueus com cristians

Àlex Novials
13 de desembre de 2017
Retrat de Maimònides -  Autor desconegut / Wikimedia Commons
Retrat de Maimònides - Autor desconegut / Wikimedia Commons

Moshé ben Maimon, més conegut com a Maimònides, va néixer el 1138 en el si d'una important família jueva de la Còrdova andalusina. El seu pare, lletrat i príncep de la jueria, el va iniciar a l'estudi de la ciència rabínica. Quan els almohades van conquerir la ciutat, van obligar jueus i cristians a convertir-se a l'islam. La família de Maimònides, que aleshores tenia 13 anys, va encetar un llarg exili que els va dur al Marroc i Palestina abans d'instal·lar-se definitivament a Egipte.

Amb el temps aquell jove estudiant esdevindria cap de la comunitat jueva del Caire i metge personal de Saladí, a més del teòleg jueu més cèlebre de l'edat mitjana. D'entre la seva obra, escrita amb una prosa clara i de voluntat sistematitzadora, en destaca la ‘Guia de perplexos', en què intenta reconciliar el pensament filosòfic i científic d'Aristòtil amb la fe jueva i els ensenyaments bíblics. La seva empresa intel·lectual va tenir una gran influència sobre els pensadors medievals, tant jueus com cristians, ja que els grans noms de l'escolàstica —com Albert el Gran, Tomàs d'Aquino i Joan Duns Escot— perseguien el mateix objectiu: reconciliar el cristianisme amb l'aristotelisme.

Subscriu-t'hi

Portada Sàpiens 196

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada Sàpiens 196

Mandela guerriller

Els primers anys del jove que va canviar Sud-àfrica

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto