OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quin vincle va tenir Richard Strauss amb Barcelona?

El 1925, el compositor alemany va dirigir la Banda Musical de la ciutat i va ficar-se l'auditori barceloní a la butxaca amb 'Don Joan'

Marta Solé
Retrat del compositor i director d'orquestra alemany Richard Strauss
Retrat del compositor i director d'orquestra alemany Richard Strauss Wikimedia Commons

La plaça de Sant Jaume ha estat escenari de molts esdeveniments històrics, també en l'àmbit musical. L'any 1925 Richard Strauss -no el confongueu amb els Strauss dels valsos vienesos- va dirigir-hi la Banda Musical de Barcelona. Però quin és el vincle del compositor d''El cavaller de la rosa' o 'Salomé' amb la capital catalana? Antoni Nicolau i Lluís Millet van tenir-hi un paper important. Malgrat la poc afavoridora situació geogràfica de Barcelona, la ciutat no va quedar fora del mapa de la música contemporània de l'època, gràcies a l'interès del públic i als llaços personals dels músics catalans.

La correspondència del fundador del Palau, que ja a la darreria del XIX havia dirigit al Teatre Lírics -una sala només comparable al Liceu, que el 1900 va tancar portes- contractat pel mestre Nicolau, revela una relació intensa amb el músic alemany. Amb 'Don Joan', Strauss va ficar-se l'auditori barceloní a la butxaca per ser "dels alemanys que els agrada treure partit del colorit", segons la crítica que en va publicar 'La Renaixença'. Darrere de la Banda barcelonina que el 1925 va impressionar Richard Strauss hi havia Joan Lamote de Grignon, que la va dur a un punt àlgid.

Anys després, Richard Strauss va formar part de la maquinària cultural nazi, situació que el va comprometre amb la seva pròpia família i amics. Quan el 1945 l'exèrcit nord-americà va rebre l'ordre de confiscar casa seva, la sort va voler que el comandant fos músic i reconegués el compositor.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto