OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quina peça musical va compondre Anna Bolena durant el seu captiveri?

A la segona dona del rei Enric VIII se li atribueix haver escrit l'obra 'Gronxa'm fins que m'adormi' durant els seus tres anys de captiveri, abans de ser decapitada per ordre del seu espòs

Marta Solé
Anna Bolena
Anna Bolena Wikimedia Commons

A les corts renaixentistes hi van florir les arts, però no totes podien vantar-se de tenir un monarca artista. Aquest va ser el cas de la cort anglesa d’Enric VIII. La presència de la música a la cort del segon Tudor va ser imponent: el rei va multiplicar per deu el nombre d’instrumentistes contractats a la seva capella, alguns dels quals compartien amb ell moments de gran intimitat i fins i tot de relleu polític, atès que tota mena de circumstàncies personals i públiques es feien acompanyar amb música. 

El rei mateix era un compositor reconegut, les obres del qual es recullen en un volum manuscrit que es conserva al Museu Britànic, i que compta, també, amb peces d’autors contemporanis al monarca, i per aquest motiu és un bon testimoni de la música cortesana del segle XVI. Les peces atribuïdes al rei són les signades per The Kynge H. Viij, de les quals Pastime with good company és la més popular.

En aquella època tant homes com dones pertanyents a la noblesa rebien educació musical i era habitual que toquessin com a mínim un instrument. Anna Bolena, que va morir executada a la torre de Londres per ordre de qui havia estat el seu amant i marit, també tenia un llibre de cançons i se li atribueix haver escrit la peça per a veu i llaüt Gronxa’m fins que m’adormi (O death, rock me asleep) durant els seus tres anys de captiveri. Els capítols més tenebrosos de la història també s’escriuen amb cançons. A continuació, podeu veure la soprano Anna Dennis interpretant el lament d'Anna Bolena.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto