OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quina relació hi ha entre la baquelita i les boles de billar?

El primer plàstic sintètic de la història va néixer del desig de l'empresa Phelan and Collander de trobar un substitut a l'ivori en la fabricació de les boles de billar

Xavier Duran
Boles de billar
Boles de billar Getty Images

L'empresa Phelan and Collander fabricava boles de billar amb l'ivori dels ullals dels elefants. El 1860 van oferir un premi de 10.000 dòlars a qui trobés un substitut de l'ivori, que era cada vegada més escàs. No els movia la possible extinció dels elefants, sinó la del billar i del seu negoci. Un inventor nord-americà anomenat John Wesley Hyatt no va guanyar el premi, però va descobrir un material basat en la cel·lulosa. Hyatt en va dir 'cel·luloide'.

El material no anava malament per fer boles de billar, però tenia el defecte de ser molt inflamable. De moment podia servir, però tampoc no era cosa de donar al billar més espectacularitat a base de possibles castells de focs. Així que la recerca va continuar. I un químic de Flandes nacionalitzat nord-americà, Leo Baekeland, va crear el 1907 un material que ja no es basava en la cel·lulosa ni en cap substància natural. Era el primer plàstic totalment sintètic de la història.

El va anomenar 'baquelita', paraula molt més fàcil de dir que no pas 'polímer de fenol i formaldehid'. La baquelita va servir per fer boles de billar i tot tipus d'objectes: joguines, aparells de telèfon i de ràdio, mobles, ornaments...Va tenir una acollida espectacular i va inaugurar la gran era dels plàstics. Poc més d'un segle després, el billar està salvat, però l'ivori continua sent molt valorat i per això els elefants es troben més amenaçats que mai.


Leo Hendrik Baekeland, 1916
Leo Baekeland

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto