OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any per poc més de 3 € al mes!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quina relació té el transistor amb els audiòfons?

L'aparell va suposar una millora per a les persones amb dificultats auditives

Xavier Duran
Audiòfon de la Western Electric Company
Audiòfon de la Western Electric Company

Quan es va inventar el telèfon, moltes persones sordes van descobrir que sentien millor el seu interlocutor amb aquest aparell que si hi parlaven directament. No es tractava que la gent suplís les trobades personals per les trucades amb un invent encara poc estès. Però sí que es va creure factible basar-se en aquell sistema per construir un aparell que suplís les clàssiques trompetetes, poc pràctiques.

Els primers aparells no eren gaire útils, perquè amplificaven molt poc el so. Amb l'aparició del tub de buit, la Western Electric Co. va poder presentar, el 1920, un aparell que funcionava molt bé. Tenia un problema o dos: era gran com una maleta i pesava cent quilos (imaginem el pes que suportaria un menjador en un dinar familiar amb unes quantes persones sordes...). 

El model següent va ser una gran millora pel que fa a la mida, però encara pesava quatre quilos. Gràcies a tubs de buit més petits, el 1938 va aparèixer el primer audiòfon que es podia dur a sobre.

Però el gran salt es va fer amb el transistor, que va permetre audiòfons realment petits i de baix consum d'energia. Als anys 50, empreses com Beltone, Sonotone i Zenith en van vendre centenars. A partir d'aquell moment, la mida dels aparells va disminuir i la comoditat i la discreció van augmentar. I ja als anys 80 van aparèixer audiòfons digitals, que es poden programar i permeten adaptar-los a les necessitats de cada persona.


AnunciWesternElectric
Anunci dels audiòfons de la Western Electric

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto