QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Quina va ser la primera òpera de la història?

Les noces d'Enric IV amb Maria de Mèdici van marcar l'inici del gènere operístic

Marta Solé
Casament d'Enric IV i Maria de Mèdici -  Jacopo di Empoli / Wikimedia Commons
Casament d'Enric IV i Maria de Mèdici - Jacopo di Empoli / Wikimedia Commons

Florència bullia al final del segle XVI, i un grup d'intel·lectuals conegut com a Camerata Fiorentina buscava una nova música que entronqués amb l'antiga Grècia. Sota l'auspici del comte Bardi, músics com Giulio Caccini, Vincenzo Galilei —pare del famós astrònom— o Jacopo Peri reivindicaven el retorn a la monodia, música per a una sola veu que es contraposava a la polifonia, composició amb múltiples veus que perjudicava la intel·ligibilitat del text. Peri va ser qui va rebre l'encàrrec d'estrenar ‘Eurídice', per celebrar el casament entre Maria de Mèdici i Enric IV de França (al qual, per cert, el marit no va poder assistir, per estar massa atrafegat: el seu lloc el va ocupar l'oncle de la núvia, el Gran Duc Ferran I de Mèdici). Es tracta de la primera òpera que ens ha arribat completa de la història. I és que dos anys abans s'havia estrenat ‘Dafne', però només se'n conserven alguns petits fragments.

‘Eurídice' és una tragèdia lírica basada en el mite d'Orfeu. Sembla que el compositor Claudio Monteverdi va ser un dels dos-cents convidats a l'estrena de l'òpera el 1600 al Palazzo Pitti. De la forta impressió que li va causar una obra que estava a les beceroles del gènere operístic naixeria la seva revolucionària ‘Orfeu', que va estrenar set anys després i que es considera la primera òpera amb tots els elements que amb el pas del temps es consideraren constitutius del gènere.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto