OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Quins inventors van protagonitzar ‘La guerra dels corrents'?

Mentre Nikola Tesla va idear la teoria del corrent altern, Thomas Edison va ser un ferm defensor del corrent continu

Joan Esculies
Nikola Tesla i Thomas Alva Edison
Nikola Tesla i Thomas Alva Edison Wikimedia Commons

A les acaballes del segle XIX, l'inventor croat Nikola Tesla (1856-1943) i el nord-americà Thomas Alva Edison (1847-1931) van enfrontar-se en el que la premsa va anomenar ‘la guerra dels corrents'. Tesla va resultar-ne vencedor, però va ser Edison qui va passar a la posteritat.

Nikola Tesla era enginyer elèctric i va treballar en una de les companyies d'Edison a París. Allí va idear la teoria del corrent altern i va crear el primer motor d'inducció. El 1884 va traslladar-se a Nova York, però ben aviat es va discutir amb Edison. Aquest, inventor autodidacte i ja aleshores creador de la bombeta elèctrica domèstica, menystenia el corrent altern i registrava les noves patents de Tesla com a pròpies. Era, a més, un ferm defensor del corrent continu.

Tesla se sentia estafat i va crear la seva companyia, fins que el 1887 l'empresari George Westinghouse el va contractar per als seus laboratoris. A mesura que creixia la demanda d'electricitat, es va fer palès que el corrent continu no era prou adequat, pel seu cost i per les pèrdues d'energia que patia. El sistema polifàsic per desplaçar electricitat a llargues distàncies concebut per Tesla va fer que ell i la companyia Westinghouse triomfessin, i que les ciutats adoptessin el corrent altern. Amb el temps, però, Edison va continuar bastint el seu imperi empresarial i treballant de manera incansable: en morir, disposava de més de mil patents. Tesla, en canvi, va morir pobre, i malgrat que també havia inventat la ràdio, el món encara avui l'atribueix a Marconi.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto