QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Preguntes i respostes

Quin filòsof dividia els problemes plantejats en petites qüestions?

D'aquesta manera, Sòcrates encaminava qui preguntava a través de les respostes parcials

Àlex Novials
'La mort Sòcrates', de Jacques-Louis David
'La mort Sòcrates', de Jacques-Louis David

El pensador més llegendari de l'antiguetat clàssica va viure a Atenes al segle V aC. Només en tenim notícia a través dels seus deixebles, principalment gràcies als diàlegs de Plató. La seva manera de fer front a les discussions filosòfiques, amb una indagació dialèctica que es va anomenar mètode socràtic, dividia els problemes plantejats en diverses qüestions, per anar encaminant el qui preguntava a través de les respostes parcials.

Finalment, i després de vèncer els propis prejudicis que encallaven el pensament, es revelava la veritat i es dissipaven els dubtes. Quan l'any 399 aC se'l va acusar d'impietat i de corrompre els joves, apartant-los de l'adoració dels déus, ell es va defensar dient que només havia volgut fer amb els atenencs el paper d'un tàvec, que incordia l'ase endormiscat fins que el fa reaccionar. El jurat popular el va condemnar a mort, i ell va refusar de fugir, per coherència amb ell mateix: "el més difícil no és fugir de la mort, sinó d'obrar malament". Va beure la cicuta i així va desaparèixer, als setanta anys d'edat, esdevenint un simbol d'honradesa intel·lectual.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto