OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Preguntes i respostes

Qui va ser la primera telegrafista i dona organista de Suècia?

Nascuda l’any 1841, Elfrida Andrée va ser la primera compositora de música orquestral i de cambra, i la primera a dirigir la seva pròpia obra en aquest país nòrdic

Marta Solé
Elfrida Andrée
Elfrida Andrée Olga Rinma / Wikimedia Commons

Elfrida Andrée va ser la primera telegrafista de Suècia. Una fita interessant però no més important que la seva projecció com a compositora i l’objectiu que va guiar la seva missió com a música: “l’educació de les dones”. I és que Andrée va ser la primera en moltes coses. Nascuda l’any 1841, va ser la primera dona organista, compositora de música orquestral i de cambra, i la primera a dirigir la seva pròpia obra a Suècia.

De música, en va aprendre a casa, i als 16 anys va passar la prova que la capacitava com a organista. Una dècada més tard ja era l’organista titular de la catedral de Göteborg, càrrec que conservaria fins a la seva mort i en el qual novament va ser la primera de tot Europa. Aconseguir-ho no només li va costar un esforç intel·lectual, sinó també una lluita legal per tombar lleis que impedien a les dones accedir al món professional en igualtat de condicions, i una altra, molt més dura, per derrocar les barreres mentals i els prejudicis cap a les composicions, interpretacions i capacitat de dirigir una orquestra per part d’una dona.

Els prejudicis van produir absurdes situacions com la que va impedir a la compositora sortir a saludar el públic després de l’estrena de la seva pròpia obra 'Simfonia núm. 2 en la menor'. Andrée va morir l’any 1929, deu anys després que les dones sueques aconseguissin el dret al sufragi.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto