Els 10 articles més vistos del 2019

Fem un resum de les peces que més heu consultat al web aquest any. Moltes gràcies per llegir-nos i feliç 2020 a tothom

31 de desembre del 2020

'Un Judici per a la Història'

No ens ha estranyat gens que aquesta peça ocupi la primera posició del rànquing. Era una notícia en què us presentàvem un número especial de SÀPIENS dedicat al judici al procés que vam fer conjuntament amb 'NacióDigital'. Un dossier commemoratiu dedicat a un dels moments més transcendentals de la nostra història que us va agradar tant al web (més de 22.000 pàgines vistes en un mes!), com a xarxes i 'al paper'. Vegeu la pàgina sapiens.cat/judicihistoria

Una de les pàgines de l'especial 'Un Judici per a la Història'

Desmuntem la 'Nova Història'

Aquesta peça en què els historiadors Agustí Alcoberro, Vicent Baydal, Àngel Casals i J.E. Ruiz-Domènec denunciaven les teories i mètodes d'investigació de les tesis sobre l'ocultació de "l'autèntica història de Catalunya" de l'Institut de Nova Història va tenir moltes visites des del primer moment de la seva publicació, al març de 2019, però va revifar al mes d'agost després de la polèmica sobre les subvencions destinades a aquesta institució. En aquest cas les visites van provenir pràcticament totes de Twitter.

10 mentides sobre Catalunya

Aquest article és un clàssic entre els clàssics de Sapiens.cat. Tot i que ja fa uns anys que el vam publicar, us continua interessant. I potser no és una bona notícia, ja que si la peça continua estant d'actualitat és perquè continuem escoltant algunes o totes les mentides sobre Catalunya que hi apareixen. Llegiu-les: hi trobarèu els 10 equívocs més habituals sobre el nostre país i, també, els arguments per rebatre'ls.

Felip V castigava amb pena de mort els qui portaven una cinta groga

Malauradament, el groc ha estat (i continua estant) d'actualitat, per això no és estrany que aquest article us interessés. Us explicàvem que Felip V va decidir castigar amb pena de mort els qui portaven una cinta groga després que els catalans mostressin amb cintes d'aquest color el seu suport al príncep Jordi de Darmstadt, en plena guerra de Successió.

Els castells més impressionants de Catalunya

Aquest article no sol estar entre els més vistos, ja que en el nostre 'top 10' particular triomfen els de temàtica històrica. No us estranya, oi? Però la peça dels castells s'ha colat en aquest rànquing de Cap d'Any perquè va ser un dels continguts del concurs 'El monument favorit dels catalans'. Entre els momuments proposats a la darrera edició del concurs hi havia la fortalesa de Salses, i, tot i que no va superar la fase classificatòria, va contribuir a fer que aquest article estigués entre els més vistos de l'any.

10 dones oblidades de la història

Amb el redisseny del web, vam començar a donar protagonisme a les dones. No només amb articles com aquest, sinó també obrint la secció sapiens.cat/dones, que anem alimentant regularment. A més, les dones sempre tenen un espai al newsletter que enviem setmanalment. Si no el rebeu, us convidem a inscriure-us-hi: rebreu cada dimarts els millors articles del web a la vostra safata d'e-mail.

La Maternitat d'Elna

Un altre clàssic i una altra dona. Elisabeth Eidenbenz va impulsar l'assistència a les dones embarassades dels camps de concentració d'Argelers i Sant Cebrià de Rosselló, on milers d'exiliats republicans van viure en condicions deplorables. Aquesta història sempre us ha agradat i esperem que us continuï agradant.

Qui era Serrallonga?

I en el número 8, un bandoler català, Joan Sala i Ferrer, més conegut com a Serrallonga. En aquest article us explicàvem la vida i la mort del més gran bandoler de Catalunya, que va ser un autèntic maldecap per als virreis que van ocupar el càrrec durant el primer terç del segle XVII.

La fi de la Guerra Civil i l'exili republicà

És una de les efemèrides obligades de la nostra història: la fi de la Guerra Civil i l'inici de l'exili republicà. Us n'hem parlat en diversos articles, com aquest dedicat als mestres de la República, però és aquest altre el que més ha triomfat el 2019.

La guerra dels Segadors

Amb el redisseny del web vam crear la categoria 'Batalles i guerres', perquè vam veure que era una temàtica molt consultada. Aquestes batalles i guerres encara tenen més visites quan tenen a veure amb la història de Catalunya i amb la Primera i la Segona Guerra mundials. Aquest 2019, la contesa dels Segadors tanca la llista dels articles més vistos de l'any.

I a xarxes...

No us farem un resum de les piulades i els posts de Facebook que més han triomfat, però sí que volem destacar aquesta piulada dedicada a l'efemèride de l'afusellament de Josep Sunyol, el president del Barça que va ser assassinat per soldats franquistes a la serra de Guadarrama, que va superar les 450 repiulades i els 500 agradaments.

A xarxes també va triomfar l'especial 'Un Judici per a la Història' i el viatge SÀPIENS a Atapuerca, a més del concurs d'El monument favorit dels catalans. Per cert, aquest concurs fascinant ha estat el més vist del 2019, però l'hem tret d'aquest rànquing perquè ens hem centrat només en articles i no en accions especials com El monument favorit dels catalans.

Com dèiem al principi, moltes gràcies per llegir-nos i feliç any nou a tothom.