Cinquanta anys de l'assassinat de Carrero Blanco, al 'Sàpiens' de desembre

El periodista Antoni Batista, gran expert en el conflicte basc, reconstrueix l'atemptat que va condicionar la Transició a través dels seus artífexs

'L'assassinat de Carrero Blanco', portada del 'Sàpiens' de desembre
'L'assassinat de Carrero Blanco', portada del 'Sàpiens' de desembre
27 de novembre del 2023

A dos quarts de deu del matí del 20 de desembre de 1973, ara fa cinquanta anys, ETA activava una bomba al bell mig del carrer de Claudio Coello, a l’elegant barri de Salamanca de Madrid, i, literalment, feia volar el cotxe del president del Govern, Luis Carrero Blanco. Inicialment, l’organització no s’havia plantejat matar l’almirall, la mà dreta de Franco, sinó segrestar-lo, però el seu nomenament com a successor del dictador va signar la seva sentència. 

Coincidint amb l’efemèride, Sàpiens reconstrueix el magnicidi més important de la història d’Espanya del segle XX al número de desembre, que arriba avui al quiosc. Ho fa en un reportatge signat pel gran expert en el conflicte basc, el periodista Antoni Batista, que ha mantingut llargues converses amb alguns dels seus artífexs.

Els mateixos Iulen de Madariaga, cofundador d’ETA, i Eva Forest, el contacte a Madrid del Comando Txikia, relaten en primera persona tots els detalls de l’operació Ogro, un fet històric de primera magnitud que va avortar la gran maniobra per perpetuar el franquisme i que va condicionar la Transició. I això només és l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.  

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a Sàpiens i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI