El complot del Garraf, al SÀPIENS de gener

Reconstruïm el pla que l’organització Bandera Negra va ordir per assassinar Alfons XIII

El complot del Garraf, al SÀPIENS de gener
El complot del Garraf, al SÀPIENS de gener
22 de desembre del 2021

Tenien els mitjans: una bomba. Tenien un pla i una dotzena de separatistes d’Estat Català i d’Acció Catalana disposats a executar-lo. I tenien un objectiu: fer volar Alfons XIII. Però no van pensar en un altre element: dos delators que farien fracassar el regicidi que reconstruïm al SÀPIENS de gener i que arriba avui al quiosc.

Al SÀPIENS de gener ens endinsem en l’organització del que es coneix com el complot del Garraf, l’intent d’assassinar Alfons XIII durant la seva visita a Barcelona el maig de 1925. Ho fem en un reportatge signat per l’historiador i periodista Joan Esculies en què us expliquem tots els detalls que envolten el pla ordit per l’organització Bandera Negra: els antecedents, els preparatius, l’atemptat frustrat i les seves conseqüències.

Descobrireu que més que un intent d'atemptat, n’hi va arribar a haver tres. Us explicarem per què va fallar la idea inicial de fer volar el tren que va portar la família reial a Barcelona al seu pas pels túnels del Garraf, per què no es va dur a terme el pla B –que consistia a disparar Alfons XIII a la Rambla– i com finalment es va decidir tornar al pla inicial i matar el rei quan tornés cap a Madrid. I com totes tres temptatives van fracassar.

I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

sapiens238

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI