La docuficció 'Bruixes, la gran mentida' guanya el Premi Laya de la Generalitat de Catalunya

Els guardons del Departament d'Igualtat i Feminismes reconeixen aquells projectes cinematogràfics i audiovisuals compromesos amb els drets humans

Membres de l'equip recullen el Premi Laya a Badalona.
Membres de l'equip recullen el Premi Laya a Badalona.
26 de setembre del 2022

La segona edició dels Premis Laya, els guardons que reconeixen projectes cinematogràfics i audiovisuals compromesos amb els drets humans, ha premiat el documental Bruixes, la gran mentida, en la categoria de llargmetratge audiovisual. La coproducció de Televisió de Catalunya i SÀPIENS va rebre el guardó de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes en un acte celebrat ahir, 26 de setembre, al Teatre El Círcol de Badalona.

Dirigit per Joanna Pardos, Bruixes, la gran mentida aborda la cacera de bruixes a Catalunya a partir de la recreació d’un dels judicis més sonats del segle XVII, el de La Carabassera, que va ajusticiar Jerònima Hugueta a la Seu d’Urgell. La docuficció es va presentar com a cloenda de la campanya No eren bruixes, eren dones, que vam impulsar amb l’objectiu de reparar la memòria de més d’un miler de dones que van ser acusades de bruixeria, torturades i executades en dos-cents municipis catalans.

La campanya, amb més de 12.000 adhesions, va suscitar un gran nombre de mocions de reparació i d’actes de desgreuge arreu de Catalunya, i fins i tot va aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés una proposta de resolució per reparar la memòria històrica de totes aquelles dones condemnades injustament.

Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS, a l'acte d'entrega dels premis, va recordar que "donar a conèixer el primer gran feminicidi de la història era un deute que teníem pendent" i va assegurar que "visibilitzar la injustícia que van patir les dones acusades d'un crim inexistent, com era la bruixeria, és fonamental per entendre les injustícies del present". I, citant una frase d'un dels experts del documental "va ser la nostra mirada la que va crear les bruixes", va insistir: "és la nostra mirada la que encara avui jutja i criminalitza aquell que és diferent".

Premi al compromís amb els drets humans
Els Premis Laya van ser creats el 2021 amb l’objectiu de fomentar la divulgació, el coneixement i la reflexió dels drets civils i polítics a través de projectes cinematogràfics i audiovisuals compromesos amb els drets humans. El nom dels guardons ret homenatge a la productora Laya Films, creada el 1936 pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana per transmetre valors antifeixistes durant la Guerra Civil.

‘Bruixes, la gran mentida’ a la carta
Després de la seva preestrena en l’acte de cloenda de la campanya #NoErenBruixes, el documental es va emetre el gener de 2022 al programa Sense ficció de TV3. Si no el vau poder veure, no patiu, el podeu recuperar a la carta. No us el perdeu!


Cartell de 'Bruixes, la gran mentida'