OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Racó Sàpiens

Les dones més influents de la història medieval catalana, al SÀPIENS de desembre

Ens endinsem en la biografia de nou reines per reivindicar que, sense la seva acció política, la història de Catalunya hauria estat diferent

29 de novembre de 2022
Les dones més influents de la història medieval catalana, al SÀPIENS de desembre
Les dones més influents de la història medieval catalana, al SÀPIENS de desembre

Si busquem qui va construir la Corona catalanoaragonesa, qui hi havia darrere de l’expansió mediterrània o qui va aconseguir l’aliança amb Occitània, trobarem noms de reis o comtes ornamentats amb atributs com el Conqueridor, el Magnànim, el Just o el Gran. Cal rascar una mica més per trobar algun paràgraf sobre les reines, a qui els cronistes valoren amb un paper subaltern i destacant-ne el vessant familiar d’esposa o mare.

Les cròniques sobre les reines catalanes són plenes de forats i de tòpics. Tractades de santes, de màrtirs, de sacrificades, de sofrents, de pèrfides, d'immorals, d'avaricioses... De la seva acció política, se n’ha parlat poc i malament. Però el cert és que moltes d’elles van tenir un paper de govern i que la seva actuació va condicionar la història. És hora d’explicar que, sense elles, la història de Catalunya hauria estat ben diferent.

Maria de Montpeller, Violant d’Hongria, Constança de Sicília, Sibil·la de Fortià, Violant de Bar, Maria de Luna, Maria de Castella, Joana Enríquez i Germana de Foix són les protagonistes del SÀPIENS de desembre. Nou reines que reivindiquem al número 249 de la revista, que arriba avui a quiosc, en un reportatge signat per l’escriptora Agnès Rotger i assessorat per l’historiador Àngel Casals en què ens endinsem en les seves biografies per demostrar que van ser les dones més influents de la història medieval catalana.

Unes governants efectives
Un article en què us expliquem com Maria de Montpeller va lluitar pel títol davant dels homes de la seva família, com Violant d’Hongria va ser clau en l’entrada de Jaume I a València i com Constança de Sicília va preparar des de Catalunya una revolta amb els seus partidaris. Descobrireu que Violant de Bar, Maria de Luna i Maria de Castella van exercir el poder en absència dels seus marits, que Joana Enríquez va ser lloctinent i que Germana de Foix va presidir les corts catalanes en tres ocasions.

I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.
 

GIF Sàpiens 249

Dossiers com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto