La fi de l’imperi espanyol, al SÀPIENS de gener

La quantitat de fronteres que calia defensar, la incapacitat per gestionar els recursos, l’absolutisme... Analitzem els factors que van llastrar la Monarquia Hispànica

La fi de l'imperi espanyol, al SÀPIENS de gener
La fi de l'imperi espanyol, al SÀPIENS de gener
28 de desembre del 2022

Per què es va enfonsar l’imperi on mai no es ponia el sol? El tòpic explica que la riquesa ingent que la Monarquia Hispànica rebia del Nou Món va gastar-se en guerres a Flandes i contra França, però la realitat és molt més complexa. Al SÀPIENS de gener, que arriba avui al quiosc, analitzem els factors que van llastrar l’imperi espanyol, i ho fem en un reportatge signat per l’escriptor Arnau Cònsul i assessorat per l’historiador Àngel Casals.

Irònicament, es podria dir que, amb tant de sol, s’hi projectaven massa ombres: la quanti­tat de fronteres que calia defensar multiplica­va la despesa militar, la dificultat per recap­tar impostos delmava una hisenda que es va acostumar a declarar-se en bancarrota, mentre que una bo­na part de l’or i la plata d’Amèrica es perdia pel camí. La incapacitat per gestionar els recursos i l’absolutisme ideològic que impregnava totes les decisions impedien rectificar el rumb, i tot plegat va llastrar l’imperi on, finalment, sí que es va pondre el sol.

El Tractat d’Utrecht, la guerra del Francès, les guerres d’independència hispano-americanes, la guerra de Cuba, la descolonització d’Àfrica… A través d’aquests episodis descobrireu com els dominis que els diferents reis havien agregat per herència, juntament amb els que havien conquerit en altres continents, van anar minvant segle a segle.

I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.
 

GIF Sàpiens 250

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI