OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Racó Sàpiens

El dietari d'una excavació subaquàtica, al SÀPIENS d'agost

Ens embarquem en el vaixell 'Thetis' per capbussar-nos al jaciment Formigues II i descobrir com treballen els arqueòlegs subaquàtics

26 de juliol de 2022
El dietari d'una excavació subaquàtica, al SÀPIENS d'agost
El dietari d'una excavació subaquàtica, al SÀPIENS d'agost

Any 2016. En un lloc imprecís de la costa entre Palamós i Palafrugell, el bussejador Jaume Soler gaudeix de la bellesa i del silenci del fons marí quan, de sobte, veu una colla d’objectes que sobresurten de l’arena. El cor li diu que es tracta d’una cosa important i, quan torna a tocar terra, truca al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), la institució del Museu d’Arqueologia de Catalunya que té la missió d’inventariar, protegir, conservar i estudiar tot el patrimoni submergit del país.

Així comença la història de la recuperació del Formigues II, un dels jaciments més ben conservats sota les aigües de la costa catalana. L’avís d’un submarinista aficionat va permetre localitzar, en aquest punt del Baix Empordà, les restes d’una nau comercial del segle I aC que anava car­regada d’àmfores amb salaons i salses de peix quan es va enfonsar a l’altura de les illes que li han donat el nom.

Al SÀPIENS d’agost acompanyem els arqueòlegs del CASC en l’excavació d’aquest jaciment excepcional, el primer excavat a quasi cinquanta metres de profunditat amb metodologia científica. Tot un repte de grans dimensions que tenim el privilegi de seguir, fil per randa, en un reportatge signat per Cristina Serret i assessorat per l’arqueòloga Rut Geli, responsable del CASC. Un article que ens submergeix en el fascinant –i sovint desconegut– món de l’arqueologia subaquàtica a Catalunya, un autèntic museu sota l’aigua amb més de vuit-cents jaciments que revelen valuosa informació sobre el comerç, la navegació i els conflictes bèl·lics d’èpoques passades.

I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

GIF Sàpiens 245

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto