Els primers pirates catalans, al SÀPIENS d'agost

Resseguim les malvestats dels corsaris medievals Ponç Descatllar, Jaume Vilaragut i els germans Bernat i Galceran de Requesens a partir de documentació inèdita localitzada en diversos arxius

Els primers pirates catalans, al SÀPIENS d'agost
Els primers pirates catalans, al SÀPIENS d'agost
26 de juliol del 2023

Al segle XV, quatre delinqüents tenien aterrida la costa catalana. El mallorquí Ponç Descatllar, el valencià Jaume de Vilaragut i els germans catalans Bernat i Galceran de Requesens saquejaven les naus, segrestaven la tripulació i convertien els mariners en esclaus. Tot el territori en parlava.

Les autoritats barcelonines, en diverses cartes enviades als reis Alfons el Magnànim i Maria de Castella, als síndics de la ciutat i a les Corts, ho havien deixat ben clar: eren pirates! Eren malfactors que actuaven “ab gran atreviment e sens vergonya alguna contra els súbdits del rei d’Aragó”. Però qui eren aquells homes? Per què eren considerats pirates, si integraven l’esquadra d’Alfons el Magnànim per conquerir el regne de Nàpols? 

Aquest agost, SÀPIENS publica una investigació feta a partir de documentació inèdita localitzada en diversos arxius de Mallorca, de València i del Principat, que ha permès treure a la llum aquests personatges fascinants i desconeguts. Un reportatge signat per Victòria Burguera Puigserver que, gràcies a la correspondència que s’enviaven les autoritats de les ciutats costaneres, us permetrà resseguir les seves incursions al llarg de la costa catalana, des de Tortosa fins a Barcelona, i reconstruir l’atac en què els quatre van desafiar la capital catalana, l’abril de 1440.

I això només és l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu. Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI