Publiquem la correspondència inèdita del 1714

Es tracta d'unes cartes que van intercanviar Felip V i Lluís XIV entre el 1701 i el 1715 i en les quals els monarques mostren la seva visió sobre la guerra de Successió i el tema de Catalunya

El número de setembre porta un disseny especial: la portada amb Lluís XIV i la contraportada amb Felip V
El número de setembre porta un disseny especial: la portada amb Lluís XIV i la contraportada amb Felip V

"Si refuso castigar la infidelitat dels catalans, destrueixo la meva autoritat i m'exposo a contínues revoltes." Amb aquesta frase contundent responia Felip V a una de les cartes que va intercanviar amb Lluís XIV sobre la guerra de Successió. En una missiva anterior, el rei de França i avi del Borbó li havia dit: "Les bombes que fareu caure a Barcelona mataran tant aquells que us són fidels com els sediciosos". Aquestes són un extracte de les més de 3.000 cartes que es van intercanviar els dos monarques, una correspondència inèdita que SÀPIENS treu a la llum i que publiquem en el número especial 11 de Setembre, que avui surt a quiosc. Totes estan escrites en francès i mai no han estat publicades a manera de corpus en cap llengua.

Una investigació de 10 anys
Al darrere d'aquesta correspondència hi ha la investigació de la historiadora Maria Rosa Pigrau en arxius espanyols i francesos. Al llarg de 10 anys, Pigrau va fer recerca per elaborar una tesi doctoral sobre Felip V durant la qual va localitzar aquests documents als arxius diplomàtics del Ministeri d'Afers Estrangers de París i a l'Archivo Histórico Nacional de Madrid (ref. Estado 2460). Es tracta de documents d'un "valor excepcional" -en paraules d'Agustí Alcoberro- que ens permeten resseguir el 1714 des d'una perspectiva inèdita fins ara: la visió que tenien de la guerra de Successió i del cas dels catalans el rei de França, l'home més poderós del món a l'inici del segle XVIII, i el seu nét Felip V.

Peticions de clemència de Lluís XIV envers els catalans
Els dos monarques van mantenir una intensa relació epistolar des del 1701 fins al 1715, precisament els anys de la guerra de Successió d'Espanya. Especialment rellevants són les cartes que es van creuar el 1714, just abans del setge de Barcelona. Hi podem resseguir, per exemple, les constants peticions de clemència de Lluís XIV envers els catalans i la posició intransigent de Felip V, disposat a tot per castigar-los com creia que es mereixien. Us en deixem un tast:

"Les bombes que fareu caure a Barcelona mataran tant aquells que us són fidels com els sediciosos. [...] Us he de confessar que esperava que seríeu sensible a la ruïna, absoluta, d'una vila important, i a la pèrdua de molta gent valenta, que fareu morir per castigar els rebels", advertia Lluís XIV. Però Felip V, tot i el respecte i admiració que sentia pel seu avi, responia: "Una vegada la trinxera oberta, obrir foc a discreció, sense condicions. I si porten la seva perfídia i la seva obstinació, fins a deixar-se assaltar, sotmetre'ls amb el màxim rigor".

Una portada especial
Per il·lustrar aquesta correspondència, el número de setembre porta un disseny de portada especial: Lluís XIV a la portada, i Felip V a la contraportada. Ja ho sabeu: busqueu el número a quiosc.

La investigació, als mitjans
Aquesta nova exclusiva SÀPIENS ha aparegut a alguns mitjans. El dilluns 26 d'agost, l'editor del SÀPIENS, Jordi Creus, va ser a 'El matí de Catalunya Ràdio' per presentar el reportatge. Podeu escoltar la seva intervenció a continuació:Diversos digitals també s'han fet ressò de la investigació, com ara Nació digital o El Nacional.