Reconstruïm una cara de fa 2.000 anys

SÀPIENS ha liderat un projecte internacional que ha permès reproduir el bust d'una dona nabatea amb tecnologia 3D. Us ho expliquem pas a pas al número d'agost

Reconstrucció facial de Hinat, una dona nabatea que va viure fa 2.000 anys
Reconstrucció facial de Hinat, una dona nabatea que va viure fa 2.000 anys
26 de juliol del 2023

Al SÀPIENS d’agost, expliquem el pas a pas de la reproducció facial d’una dona que va viure a Al-Hijr, la segona gran ciutat de la civilització nabatea a la península Aràbiga, després de Petra. Un projecte interdisciplinari i internacional produït per SÀPIENS que va reunir un equip d’arqueòlegs, antropòlegs forenses i escultors de França, del Regne Unit, de Catalunya i de l’Aràbia Saudita.

Els nabateus eren nòmades àrabs que es van convertir en comerciants del desert. Al segle I aC, quan van ocupar Al-Hijr, dominaven el territori que hi havia entre Damasc –a l’actual Síria– i la península Aràbiga. Les restes òssies de la Hinat, la dona a la qual SÀPIENS ha donat vida dos mil anys després de la seva mort, es van localitzar en una de les cent tombes monumentals que es conserven en aquest gran jaciment arqueològic declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco. 

En la reconstrucció del seu rostre en tecnologia 3D, hi han participat experts com Philippe Charlier, un dels millors paleoantropòlegs forenses del món; Philippe Froesch, un reconegut escultor forense especialitzat en reconstrucció facial, i Ramon López, el màxim expert a Europa en recreacions de figures humanes i animals, amb l’assessorament científic d’Eudald Carbonell. El bust de la Hinat ja es pot veure al Hegra Welcome Centre de l’Aràbia Saudita.

Busqueu la història completa d’aquesta aventura al SÀPIENS d’agost i feu-ne un tast en aquest vídeo.